Mozgássérült férfi csontvázát találták meg egy pompeji ásatáson

  Az ókori vulkánkitörés elől menekülve fejezte le egy hatalmas kő azt a mozgássérült férfit, akinek maradványait nemrég fedezték fel a régészek a dél-olaszországi Pompejiben.

  Az áldozat a jelek szerint akkor vesztette életét, amikor éppen ámulva nézte a vulkánkitörést, és egy, a lezúduló lávafolyam által elsodort 300 kilogrammos kőtömb, valószínűleg egy kiszakadt ajtófélfa nekicsapódott, hanyatt vágta és lefejezte. A kőtömb a férfi mellkasát is bezúzta, a koponya darabjait még nem találták meg. 

  Mozaik PompejibenForrás: Manuel Cohen/© Manuel Cohen/Manuel Cohen

  A maradványokon végzett előzetes elemzések szerint az áldozat 35 év körüli lehetett. A szakemberek csontfertőzés, csontgyulladás jeleit észlelték a férfi lábán, aki emiatt feltehetőleg nehézkesen járt és nem tudott elmenekülni a vulkánkitöréskor.

  A hátán fekvő férfi csontvázát a nemrég felfedezett és jelenleg is feltárás alatt álló balkonos sikátor, a vicolo dei Balconi és az Ezüstlakodalom házáról elnevezett utcácska, a vicolo delle Nozze d'Argento sarkán találták meg.

  Massimo Osanna, a pompeji régészeti lelőhely igazgatója "drámainak" és "kivételesnek" nevezte a leletet, amely egy másik, szintén mozgássérült áldozat nemrég feltárt maradványaival együtt segít egyre pontosabb képet festeni a korszakról, ami alapvető célja a régészeti kutatásoknak.

  A lefejezett férfi maradványait annak a szinte tökéletes állapotban lévő és eredeti színükben pompázó erkélyekkel szegélyezett utcának a közelében találták meg a régészek, amelyet május közepén fedeztek fel a város egy eddig feltáratlan, nagyjából 66 hektáros területén folyó munkálatok során.

  Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt a Vezúv 79-es kitörésekor, amikor a várost maga alá temette egy réteg láva, sár és por. Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!