Elvarázsolt kertre bukkantak a régészek egy pompeji házban

  Újabb különlegességre bukkantak Pompeji romjai közt: az eddig ismert legnagyobb, ráadásul különösen jó állapotban megőrződött házitemplomot (lararium) is tartalmazó ókori római házat fedeztek fel a régészek.

  Forrás: Ciro Fusco / Pompeii - Parco Archeologico

  A láreszeknek, az otthon római őrzőinek ajánlott házi szentélyt befogadó szoba, amelyet pénteken mutattak be a sajtónak, igazi "elvarázsolt kert" a szakértők szerint. Falain többek között kígyók, egy páva, egy fekete vadkannal küzdő aranyszínű szörny, madarakkal tarkított égbolt, egy kút és egy félig ember, félig kutya alak portréja látható.

  Forrás: Ciro Fusco / Pompeii - Parco Archeologico

  Massimo Osanna, a régészeti park igazgatója szerint ez "egy csodálatos és titokzatos terem", egy olyan kincs, amelyet alaposan át kell tanulmányozni.

  Az ókori római időkben a lararium, vagy házitemplom a jómódú házak bejáratának közelében kialakított oltárhely volt, ahol áldozatokat mutattak be és imádkoztak az istenekhez.

  Forrás: Ciro Fusco / Pompeii - Parco Archeologico

  A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette a láva, majd a sár és por konzerválta.

  Forrás: Ciro Fusco / Pompeii - Parco Archeologico

  Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek. (Ilyen esetekről korábban itt és itt is írtunk.) A megőrződött település 44 hektárját feltárták. Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!