Gladiátorok küzdelmét ábrázoló freskóra bukkantak Pompejiben

Gladiátorok küzdelmét ábrázoló freskót fedeztek fel a pompeji 5-ös körzetben folyó ásatáson Olaszországban. A falfestményen látható jelenetben az egyik küzdő győzelmét ünnepli, a legyőzött megadja magát. Fegyverzetük alapján az egyikük úgynevezett murmillo, a másik thrax volt, a nevek a gladiátorok típusait jelölik, akik fegyverzetükben különböztek egymástól. A freskó 1,22 méter széles és 1,5 méter magas – írja az MTI az olasz kulturális miniszter helyszíni sajtótájékoztatója alapján.

Forrás: Pompeii - Parco Archeologico / Facebook

Dario Franceschini példátlan régészeti leletként említette az alkotást, amelyet olyan területen találtak, ahol még soha nem folyt ásatás. "Ez a freskó egy csoda, amely az egész világot elkápráztatja" – fogalmazott.

Forrás: Pompeii - Parco Archeologico / Facebook

Az ókori várost Kr. u. 79-ben pusztította el a Vezúv kitörése. Az utóbbi időben a világ egyik leghíresebb romvárosának 5-ös körzetében folyó ásatások szinte havonta hoznak a felszínre szenzációs leleteket. Februárban egy Narkisszoszt ábrázoló freskót, márciusban ókori "gyorsbüfét", thermopoliumot fedeztek fel, augusztusban pedig "egy boszorkány kincseire", több tucat szerencsehozónak vélt tárgyra bukkantak egy család hajdani otthonában.

Forrás: Pompeii - Parco Archeologico / Facebook
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek