Rómában állítják ki az úttörő magyar festő műveit

Nemrég írtunk a Rómában látható, a Bauhasban alkotó magyar művészek hatását kutató kortárs fotográfiai kiállításról, a Bauhaus Contemporaryről. Most egy másik magyar Bauhaus tematikájú tárlatot ajánlunk figyelmükbe, ezúttal is Rómában.

Moholy-Nagy: Emberi mechanika (részlet)Wikipedia

A napokban a Bauhaus magyar származású kulcsfigurájáról, Moholy-Nagy Lászlóról és a magyar avantgárd képviselőiről nyílik kiállítás a római Galleria d'Arte Moderna termeiben.

A nagyközönség 2019. november 28-a és jövő év március 15-e között láthatja a A látás forradalma – A Bauhaus felé. Moholy-Nagy és magyar kortársai (La Rivoluzione della visione. Verso la Bauhaus. Moholy-Nagy e i suoi contemporanei) című kiállítást, amit Moholy születésének 125 éves évfordulója alkalmából rendeznek.

A festmények, fotók és grafikák mellett Moholy-Nagy három filmjét is levetítik majd, amelyek művészeti és elméleti munkásságának sokrétűségéről tanúskodnak, írja a múzeum, honlapján. 

A magyar származású művész Magyarország és Németország közötti útján, 1923-ban találkozott először Walter Gropiusszal, akit mélyen lenyűgöztek a munkái, és meghívta őt a weimari Bauhausba.

Ez volt Moholy-Nagy tevékenységének legjelentősebb időszaka; ekkor alakult ki egyedi stílusa a festészet, a fotográfia és a film területén, amivel később megalapozza hírnevét mint az európai Bauhaus jelentős képviselője.

Ehhez hozzájárult a Festészet, fényképészet, film (1925) című könyve is, az avantgárd fotográfiai technikáról szóló, alapvető írás.

A kiállításon Moholy-Nagy munkáit magyar avantgárd művészek festményei és szobrai egészítik ki, olyan alkotások, amelyeknek nagy részét először láthatja az olasz közönség.

A munkák a debreceni Déri Múzeumból és a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeumból származnak. A kiállított művészek között szerepel Berény Róbert, Bohacsek Ede, Bortnyik Sándor, Kassák Lajos, Márffy Ödön, Mattis Teutsch János, Nemes Lampérth József, Tihanyi Lajos, Uitz Béla, akik mind meghatározó művészek voltak a 20-astól a 40-es évekig, Magyarország és Németország között.

A kiállítás egyik szekciója, a "Budapest Rómában. Magyar művészek a fővárosban a két világháború között" címet viseli, és a 10-es és a 40-es évek között az olasz fővárosban élő magyar magyar művészek a római múzeumban lévő alkotásait mutatja be.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek