Harminc éve omlott le a Fal, így ünnepel Berlin

A városban nem most indultak az emlékező események, a csúcspont azonban november első hetében lesz, amikor egy óriási fesztiválba sűrítenek bele mindent, amit a berlini falról, mint kulturális, szociális és történelmi szimbólumról tudni kell és tudni érdemes. A fotók, koncertek, múltidézések és vezetett séták mellett remek installációkkal is tele lesz a város, ezek között több interaktív is van, amelyekben bárki részt vehet.

A Fal soha nem kerülhet múlt időbe

Az izgalmas, kozmopolita Berlinben mindig történik valami, ami miatt nagyon szeretjük a várost. Idén az egyik legnagyobb kulturális esemény kétség kívül a 100 éves Bauhaus ünneplésének programjai voltak, de az évnek még koránt sincs vége. Berlin ugyanis emlékezni akar, és az egész világot emlékeztetni arra, ami 30 évvel korábban történt a városban: leomlott a berlini fal, és ezzel egy egész korszak lezárult.

A berlini fal egy részleteForrás: PeterDargatz/Pixabay

Az emlékévnek köszönhetően több esemény már korábban elindult, de a legfontosabb történések november elején vannak. Bár maga a fal leomlása egy mámoros örömünnep volt, ez csupán a happy end része. Volt előtte jópár évtized, ami miatt vadidegen emberek zokogtak, amikor a téglából és habarcsból épült határ szinte pillanatok alatt szűnt meg a szemük láttára. És ezek voltak azok az évtizedek, amik életeket változtattak meg, vagy akár tettek tönkre. Iszonyatos történeteket lehet olvasni azokról az áldozatokról, akik a falra felmászva próbáltak átjutni nyugatra, de szökés közben egyszerűen lelőtték őket, pedig csak egy jobb életre vágytak. Az persze klisé, hogy a fal az elnyomás szimbóluma volt, hiszen mindenki jól ismeri a Magyarországig hullámot vető hatásait. De akkor is, nem árt időnként belegondolni, hogy az elzárás és az elszakítás mellett mennyi mindent jelképezett, és, hogy milyen nyomokat hagyott maga után a történelemben és az emberek lelkében.

Ezeknek a hatásoknak, örömöknek és fájdalomnak jár utána az a fantasztikus mennyiségű kiállítás, installáció, bemutató és sok egyéb program, mely november elején mind egyetlen eseményre, a Fal leomlására reflektál.

Egyetlen nagy fesztiválhelyszínné válik a város

Az egyik legnagyobb, vagy legalábbis a leglátványosabb esemény talán az évforduló tiszteletére rendezett fesztivál, mely november 4. és 10. között zajlik Berlinben. Ezen a héten az egész város olyan lesz, mint valami hatalmas szabadtéri múzeum, ahol egymást érik a programok. Összesen hét helyszínt választottak ki a szervezők – az Alexanderplatz, a Gethsemanekirche, a Brandenburgi kapu, a Schlossplatz, a Kurfürstendamm, az East-Side-Gallery és a Stasi múzeum Lichtenbergben –, ahol hatalmas kivetítőkön filmeket és képeket, valamint zenei installációkat mutatnak be.

3D vetítések is lesznekForrás: © Kulturprojekte Berlin unter Verwendung von Fotos von Harf Zimmermann/https://mauerfall30.berlin

Ezen kívül szerepelnek a programban koncertek, felolvasások és beszélgetések a korabeli események szemtanúival; összesen több mint kétszáz darab program zajlik le egyetlen hét alatt. A sorozat csúcspontja november 9-ének estéje lesz, amikor a város a világ legnagyobb koncert színpadává változik – ahogy a szervezők fogalmaznak. Ekkor hírneves zenészek és együttesek lépnek fel Berlin közterein, ahol a helyiek és a világ minden tájáról érkezők együtt ünneplik a szabadság ünnepét.

A Stasi módszerei és egy hasznos kis app

A programok jellege meglehetősen eltérő. Vannak olyanok, amelyek a múltba néznek – sok épp a 30 évvel ezelőtti eseményekre –, és olyanok is, amik a jelenre vagy a jövőre koncentrálnak. Lesz például vezetett séta, ahol nyomasztó részleteket tudhat meg arról, hogy miként működött a Stasi, vagyis az Állambiztonsági Minisztérium, milyen módszereket használtak, hogyan figyeltek meg embereket, miként épült ki a besúgók hálózata.

Forrás: © Kulturprojekte Berlin unter Verwendung eines Fotos von Harf Zimmermann und historischen Fotos von Andreas Kämp/https://mauerfall30.berlin

Lesz több fotókiállítás, többek között egy olyan is, amelyik a Fal épülésének és leomlásának történelmi körülményeiről mesél képekben, de olyan is, amelyik valós vagy épp pszichésen létező, egymástól elválasztó falakat mutat be a különböző művészek szemszögéből.

Egy jó kis applikációt is összeraktak a szervezők. Az ABOUT BERLIN ingyen letölthető, és offline módban is használható. Tartalmaz többek között ajánlott sétaútvonalakat, melyeken a múltat lehet felidézni, illetve az egyes helyszínekhez köthető történeteket is.

Mivel több mint 200 ilyen helyszínt mutat be a városon belül, ezért elég nagy a választék attól függően, hogy valakit az idealizmus világa, a bebörtönzések rettenete, vagy épp a forradalmi eszmék érdekelnek a leginkább.

Egy szimbolikus kézfogás, mely örökre nyomot hagy

Az egyik izgalmas installáció még most is készül Berlinben, és akár önök is a részesei lehetnek az alkotásnak. A HANDSHAPE néven futó projekt lényege, hogy megörökítsenek 10 000 darab kézlenyomatot, mégpedig egy-egy kézfogás formájában. Ez a valóságban úgy néz ki, hogy a megadott találkozási pontokon összehoznak két idegent – akik szívesen vállalkoznak erre –, ők válthatnak egymással néhány szót, vagy amennyit csak jól esik, és végül kezet is fognak. Kézfogás közben mindketten ugyanazt az agyagdarabot fogják meg két oldalról, így rajta marad a tenyerük és ujjaik lenyomata.

Egy kézfogás nem egy egyszerű mozdulat, sokkal több van mögötteForrás: HeungSoon/Pixabay

Az ötlet kitalálói ezzel az emberek közötti interakciókat szeretnék megsokszorozni és elmélyíteni, és nem véletlen, hogy mindezt épp a 30. évforduló kapcsán találták ki. A berlini fal leomlása a találkozások és újra egymásra találások jelképe is volt, a kézfogások megörökítésével pedig épp ennek fontosságát szeretnék hangsúlyozni.

Az agyagdarabokat és a történeteket mind összegyűjtik, ezek együtt alkotják a Monument to Human Connection (az emberi kapcsolatok emlékműve) elnevezésű installációt. A bő tízezer, egészen pontosan 10 957 darab kézlenyomat száma is szimbolikus: pontosan ennyi nap telt el a Fal leomlásától számítva a 30. évfordulóig. Ha valaki szeretné, online is megnézheti saját kézfogásának lenyomatát, egy kereső segítségével ugyanis az összeset meg lehet találni a projekt honlapján.

Kívánságszőnyeg lebeg Berlin felett

Egy hasonló jellegű, közösségi projektben vehetnek részt azok is, akik a Visions in Motion című installációhoz csatlakoznak. Az amerikai Patrick Shearn állt elő a gondolattal, miszerint 30 000 kívánságot írnak fel az égre az egyesülés emlékére. A sok-sok kívánságot szalagokra írják fel – valójában bárki, aki csatlakozni szeretne – majd a szalagokat egymással összekötve egy hosszú, szőnyegszerű alakzatban feszítik ki a Brandenburgi kapuhoz vezető út fölé.

Valahogy így fog kinézni az út fölött lebegő 30 000 kívánságForrás: © Kunstinstallation Patrick Shearn of Poetic Kinetics, kuratiert von Kulturprojekte Berlin/https://mauerfall30.berlin

A bő 100 méter hosszú installáció azokat az egykori transzparanseket és táblákat jelképezi, mellyel egykor az emberek egy jobb jövőbe vetett vágyukat fejezik ki. Most, 30 évvel később elmondhatja, hogy mi jut eszébe a Fal leomlásáról, mik a vágyai, reményei, hogy képzeli el a szabad jelent vagy jövőt. Néhány kívánságot el is lehet olvasni az esemény honlapján, a Berlinben élő Greta például John Lennon szavaival mondta el a benne kavargó érzéseket:

"You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one. I hope someday you'll join us. And the world will live as one."

A szöveg magyarul így hangzik: "Mondhatod rám, hogy álmodozó vagyok, de nem vagyok egyedül. Remélem egyszer te is az leszel. És eggyé válik a világ". Üzenetet akár ön is írhat a honlapon, nem szükséges ehhez Berlinbe utaznia. Noha kétségtelen, hogy az úton a hosszan lebegő, sok tízezer kék és aranysárga selyemszalag látványa olyasmi lesz, amire sokáig emlékezni fognak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek