Bolygóközi növénytermesztésről is szól az új londoni kiállítás

Hogy nézne ki a marsi növénytermesztés? - erre a kérdésre válaszol egy pénteken Londonban megnyílt kiállítás.

A Moving to Mars (Költözés a Marsra) című tárlatot a londoni Design Múzeumban rendezték meg. A kiállításon mintegy 200 olyan tárgy szerepel, amelyet a szervezők az amerikai űrkutatási hivataltól (NASA), az Európai Űrügynökségtől (ESA) és Elon Musk SpaceX űrvállalatától kaptak kölcsön.

Elképzelt lakóhely a MarsonForrás: Design Museum/Facebook

A tárlaton láthatók amerikai ipari tervezők, Raymond Loewy és Chesley Bonestell, a RAEBURN tervezővállalat elképzelései, továbbá Anna Talvi ruhatervező és Konstantin Grcic ipari formatervező munkái, amelyek a lehetséges marsi élet tervezéséről adnak átfogó képet.

A vörös bolygó légköre belélegezhetetlen, klímája rendkívül hideg, a kozmikus sugárzás veszélyes az életre. Mindeddig a kutatások nem találtak életet a Marson. A kiállítás egy szekciója mégis a marsi növénytermelés több módját vonultatja fel. A lehetőségek között mutatják be az üvegházi, laboratóriumi tartályokban folyó és a talaj nélküli, vízkultúrás növénytermesztést. A módszerek között említik a föld alatti növénykertek létrehozását. A kiállítás szerint a ritka atmoszféra és a marsi talaj tápanyagszegénysége miatt a legvalószínűbb megoldás a hidrokultúrás növénytermesztés. A források szűkössége miatt a marsi gazdálkodáshoz mindent a Földről kell szállítani.

A szakértők szerint első körben feltehetően energiában és vitaminban gazdag burgonyát termelnek, de nő majd a Marson bab és borsó, valamint gabona, amelyből lisztet lehet készíteni, továbbá paradicsom, zsázsa és rozs is lesz. A londoni kiállítás 2020. februárjáig várja a látogatókat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek