Az első űrszálloda olyan kényelmes lesz, mint a luxushajók

Az első űrszálloda inkább egy luxushajóra hasonlít majd, mint a Stanley Kubrick filmjéből, a 2001:Űrodüsszeia című filmből ismert űrállomásra – mondta Tim Alatorre, a Von Braun Űrállomás tervezője a Dezeen-nek.

Előbb vagy utóbb választhatunk majd, hogy óceánjáró körúton, a Disney Worldben vagy inkább az űrben nyaralnánkqimono/pixabay

A Gateway Alapítvány által tervezett űrszállodában lesz gravitáció, működőképes konyha, bárok, és belső terei természetes anyagokból és színekből készülnek majd. Az űrszálloda tervezőjének célja, hogy az űrutazást mindenki számára elérhetővé tegye.

Előbb vagy utóbb az űrutazás csak egy újabb választható üdülési forma lesz, mintha egy hajóútra, vagy a Disney Worldbe mennének"– mondta Alatorre.

A Gateway Alapítvány úgy tervezi, hogy az űrszálloda 2025-re működőképes lesz, és hetente 100 turista befogadására lesz alkalmas.

Von Braun Űrállomás látványterveGateway Foundation

Mivel az általános költségek még mindig nagyon magasak, a legtöbb ember azt feltételezi, hogy az űrturizmus csak a szupergazdagok számára lesz elérhető, mondta Alatorre, hozzátéve, hogy bár ez a következő évekre minden bizonnyal igaz lesz, a Gateway Alapítvány célja, hogy az űrutazást bárki számára elérhetővé tegye.

A Von Braun űrállomás a jelenlegi Nemzetközi Űrállomáson (ISS) alkalmazott technológiára épül, ám az elődjével ellentétben ebben lesz mesterséges gravitáció, ami egy hosszabb távú látogatást sokkal kényelmesebbé tesz majd. A design Wernher von Braun 1950-es évekből származó elképzelésein alapul.

A szálloda egy 190 méter átmérőjű kerékből áll, ami forgás közben olyan gravitációs erőt fog létrehozni, mint ami a Holdon is tapasztalható. A kerék körül 24 különálló modul lesz felszerelve, alvóhelyekkel és más funkciókkal. Egy csomó más olyan dolog is lesz, mint az óceánjáró hajókon: éttermek, bárok, zenei koncertek, filmvetítések és oktató előadások – magyarázta Alatorre.

Néhány modult magán célra fognak kiadni, másokat tudományos célokra adnak majd bérbe a kormányoknak. Összességében a Gateway Alapítvány az állomás befogadó képességét körülbelül 400 főre becsüli.

A tervezők szeretnék, ha az űrhotel kényelmes lenne, és a filmekből ismert futurisztikus belső terek helyett inkább ismerősebb dekorációt képzel el. A belső terek természetes anyagokból készülnek majd, hogy kényelmes, otthonos élményt nyújtsanak az űrben. A különböző textilek használata, a meleg színű világítás és a festés mind az otthon érzetét fogják kelteni, meséli Alatorre.

Mint emberek, veleszületetten kapcsolódunk a természetes anyagokhoz és színekhez."

A gravitáció jelenléte azt jelenti, hogy a Von Braun űrszálloda látogatói számos olyan problémát elkerülhetnek majd, amivel az ISS űrhajósai kénytelenek szembesülni. A látogatók az otthon megszokott módon használhatják WC-t, a zuhanyzók újrahasznosított vizet használnak majd, az ételeket pedig hagyományos éttermekben szolgálják majd fel.

Az éttermekben minden olyan étel kapható lesz, amit egy luxushajón, vagy egy nagyobb szállodában felszolgálnak. Az ezzel kapcsolatos logisztikai problémákat pedig a hajóipar által már kidolgozott módszerekkel oldják majd meg.

A Von Braun űrszálloda megépítése után a Gateway Alapítvány egy ennél is nagyobb létesítmény építését tervezi. Úgy képzelik, 2030-ra Von Braun Űrállomás az alapítvány következő projektjének kiinduló alapja lesz, az új létesítmény pedig már több mint 1400 látogatót lesz képes befogadni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek