Drámaország, ahol életre kelnek a koreai hercegnők és a démonok

Szinte végeláthatatlanul sorolhatnánk mennyiféle fantasztikus és történelmi koreai sorozatot gyártottak le ebben a hatalmas méretű kültéri filmforgatási stúdióban. Rajongókként alig tudtuk magunkat visszafogni, hogy az egyik helyszíntől ne rohanjunk a másikig, mint egy mérgezett egér. De nem is kívánhatták volna tőlünk, hiszen ott volt a berendezett konyha, ahol kedvenc főhősünk harcolt, ott ált az erődbe vezető lépcső, ahol a történelmi sorozatok legepikusabb jelenetei zajlottak le. Egy szóval ott álltunk az elmúlt évtizedek koreai filmtörténetének kellős közepén, drámaországban. 

A koreai drámákról és sorozatokról nagyon sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy a készítők ne figyelnének oda a történelmileg legalább nyolcvan százalékban hiteles helyszínválasztásra. Ez persze elsősorban az olyan alkotásokra igaz, ahol történelmi hátteret kell varázsolni a szereplők mögé, és vissza kell repíteni a nézőket például a Korjo (Goryeo) vagy a Csoszon (Joseon) dinasztia idejébe (1392–1910), utóbbi a legutolsó és leghosszabb ideig fennálló dinasztia volt a koreai félszigeten, egészen a Japán megszállásig.

A leggyönyörűbb díszlet a Csoszon-dinasztia idejébőlForrás: Gerencsér / Travelo.hu

Ez a kor - a sorozatok történetei szerint - tele volt intrikákkal, nemesi machinációkkal, számító tanácsadókkal, kegyetlen királynőkkel és borzasztó útonállókkal. De ott voltak a jó királyok is, a katonákból lett felszabadítók és az átlagosnak tűnő, de varázslatos képességekkel bíró ifjú és persze nagyon jóképű hősök. Persze, ők egymaguk nem tudták volna megidézni azt a misztikus csoszoni légkört, amire szüksége volt a rendezőknek és íróknak; ezért kellett a hátuk mögé felépíteni egy teljes korszakot, majd a következő filmnél átépíteni a helyszíneket, hogy körülbelül 100 évvel előrébb vagy hátrébb ugorjanak az időben.

Hogy ez minél flottabbul és egységesen működjön, 2005-ben megalapították az MBC Dramia nevű kültéri stúdiót. Ez azonban hamar kinőtte magát, miután világkörüli hódító útjára indult a hallyu, vagyis a koreai kultúra minden aspektusát - a koreai drámát és sorozatokat is - magába foglaló kulturális hullám.

A Dramia végül Jongin városa mellé költözött, ami körülbelül másfél órányira található Szöul belvárosától busszal, a neve pedig Dae Jang Geum Parkra változott. A park érdekessége – és pont ezért nemcsak film és sorozat rajongóknak, de az építészet iránt érdeklődőknek is ajánlott felkeresni – , hogy a több száz négyzetkilométeres terület épületeit nem egy-egy sorozatért vagy egy forgatókönyvíró ötletei alapján építették fel, hanem rengeteg utánajárással, történelmi adatok és pontos méretek szerint alakították ki azokat.

Időutazás egy szempillantás alatt

A komplexumban megtalálható a többi között a szöuli Cshangdokkung palota pontos mása és a híres Szuvon Hvaszong erőd is, mindig az adott korszaknak megfelelő jelképekkel és díszítésekkel. Egy vezetett séta során megtapasztalhattuk, hogy milyen volt királyi sarjnak lenni – mi még a mindenkori trónba is beleülhettünk –, vagy, hogy mennyire nélkülözve éltek a palotát körülvevő falu lakói. Tovább haladva nemes emberek és kereskedők rezidenciáit láthattuk, aztán a sarkon egyszercsak feltűnt egy malom, ahol még patak is csordogált.

Ahogy vezetőnk tovább vitt minket, kétutcás falvakat fedeztünk fel, és beülhettünk egy frissítő teára az egyik döngölt padlójú ház tornácára is, ahol valószínűleg hetekkel korábban valamelyik koreai szupersztár gyötrődött azon, hogy miként szerezze vissza szerelmét a csalárd királyi tanácsadótól. De láttunk teljes főtereket is, amiken csak egy-két szimbólumot és színt kellett megváltoztatni ahhoz, hogy máris egy másik korban járjanak a szereplők. Ezzel az egyszerű, de ötletes technikával egy szempillantás alatt átjutottunk Sillából a Csoszon-korba.

A palota ékkövének szereplői éppen sietnek valahováForrás: Gerencsér / Travelo.hu

A park egyébként a nálunk is népszerű, és az MBC legnagyobb nemzetközi sikerének számító „A palota ékköve" című sorozat főszereplőnőjéről kapta a nevét. A sorozatit 2003 és 2004 között forgatták még a korábbi stúdióban. Ahogy begyalogolunk a parkba, láthatjuk, hogy az első teraszos házak is ebből a sorozatból valók. A hatást fokozzák, hogy a hátsókertben életnagyságú papírmasé bábuk álldogálnak. Ha jó irányból fotózunk, olyan, mintha éppen benne állnánk a filmben.

Megtetszett drámaország, és indulnának?
Akkor érdemes a LOT járatai között körülnézni, mivel 2019. szeptember 22. óta a légitársaság már közvetlen járatokat is indít Budapestről Szöulba, heti három alkalommal. A légitársaság a hosszú távú repülőutakhoz tervezett Dreamlinerrel repül, amely nemcsak kevesebb üzemanyagot fogyaszt, de jóval kényelmesebb és környezetbarát megoldást jelent versenytársainál.

Még az idegenvezetőt is meglephetjük, de nem árt a tolmács

Érdemes tudni, hogy a Dae Jang Geum Park-ba idegenvezetővel és anélkül is beléphetünk, ők viszont csak koreaiul beszélnek, csupán néhány szót tudnak angolul. Így ajánlott jó előre egy koreai-angol tolmácsot felkérni, hogy segítsen nekünk a séta során, ha plusz információkat is tudni szeretnénk, nem csak nézelődni. Persze ha a kiváncsiságunkat kielégíti a sétálgatás és a fotózás, akkor így is szabad az út.

Mivel nálunk volt tolmács és idegenvezető is, ezért mindkettőjüket sikerült meglepnünk koreai filmes tudásunkkal. Vérbeli rajongókként a legapróbb helyszíneket is felismertük, az erkélyektől a lépcsőkön keresztül a tróntermekig. Ez csak azért furcsa, mert a Dél-Koreába érkező utazók általában nem itt kötnek ki. A parkban rajtunk kívül éppen akkor talán két másik külföldi nézelődő volt. Európaiként pedig mi voltunk az egyetlenek a nyitás óta.

Borzongató látvány. Minden koreai sorozat örök főutcája a végén az erőddelForrás: Gerencsér / Travelo.hu

Minden zegét-zugát körbe lehet járni a parknak, szinte semmi nincs lezárva az érdeklődők előtt, csupán azok a részek, ahol esetleg éppen forgatnak. Nekünk például életreszóló szerencsénk volt, ugyanis a távolból megpillantottunk egy forgatócsoportot annak az épületnek a lépcsőjén, ami egyik kedvenc sorozatunk főhelyszíne is volt korábban. A lépcső tetején éppen egy Csoszon korabeli katonatiszt kiabált úgy, ahogy csak a koreai katonák tudnak – hangosítás nélkül is harsogott tőle a terület. 

A Muryangsujeon épülete a magasbanForrás: Gerencsér / Travelo.hu

Az épületet egy Korjo-dinasztiabeli faszerkezetű építmény, a Muryangsujeon ihlette. Általában harcművészeti akadémiaként jelenítették meg, és sokszor tűnt fel olyan képsorokban, amikor a főszereplők a főváros irányába tekintettek. 

Egy konyha az örökkévalóságnak

A Korea in Hungary blog oldalán néhány sor olvasható arról is, hogy látogatóként milyen helyszíneket lehet összevetni a sorozatokban megjelentekkel. Abban írnak arról, hogy az első és legszembetűnőbb forgatási helyszín, amit rajongóként fel lehet ismerni, az egy konyha, ami a Gu Family Book című kaland és fantasy sorozatban játszott fontos szerepet. A faszerkezetű épületkomplexumot itt teljes egészében lehet látni, de a sorozatban értelemszerűen mindig csak kis részeket mutattak meg, mintha az egyes szobák és termek külön-külön házban lennének.

A Gu Family Book című sorozat és eredeti helyszíne - Tekintse meg a többi helyszínt isForrás: Gerencsér / Travelo.hu

Pedig az open-air stúdióban az összes szoba egy hatalmas épület része. Minden mindennel összeépült, közepén egy kis udvarral. A felismert konyha a komplexum bal oldalán helyezkedett el, és hatalmas, süllyesztett, öntöttvas tűzhelyének edényei még mindig ott voltak, ahol a sorozatban. Ahogy a kecses kerámia tárgyak, a sojus kancsók és a lámpások is.

Királyok, királynék és koronahercegek vesztőhelye

Az Injeongjeon palota az a helyszín, ahova királyok generációi vonultak vissza, hogy tanácsadóik segítségével az állam ügyeiben döntsenek. Ez az egyik legtöbbet használt és megjelenített forgatási helyszín a parkban. A történelmi drámák itt tartották a koronázási ceremóniákat, a banketteket és a koronaherceg első bemutatkozását az uralkodói udvarnak. De a palota előtti tér szomorú és halálos kimenetelű leszámolások színtere is volt már.

Injeongjeon palotaForrás: Gerencsér / Travelo.hu

Szintén keserű pillanatok színtere a rendfenntartói iroda és börtön épülete, amit a Csoszon-dinasztiabeli építészeti stílusnak megfelelően építettek. Az épületet és az előtte lévő udvart sok sorozatban, sokféleképpen ábrázolták már. A homokfövenyt számos útonálló, tőrbe csalt közember és elárult nemes ember művére áztatta az MBC drámáiban.

Rendfenntartói épület és börtönForrás: Gerencsér / Travelo.hu

A Dae Jang Geum Park eredetileg csak tovább akarta vinni az MBC Dramia által elkezdett munkát, de azóta sokkal magasabb célokat is kitűzött maga elé. Már nemcsak az egyik legnagyobb, történelmi drámákra szakosodott kültéri forgatási helyszín, hanem egyenesen Dél-Korea filmes szórakoztató központja szeretne lenni. Ezt egyelőre nem sikerült összehoznia, de egy-két állandó attrakciója azért már van. A látogatók pl. bérelhetnek tradicionális hanbokot, vagyis korhű ruhában járhatják végig az épületeket jóval impozánsabb fotókat készítve, mint túrához öltözve. A ruhabérlés ára 20 000 won (~4800 forint), a park belépődíja pedig 7000 won (1700 forint). 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek