Már csak pár napig látogatható a Szépművészeti egyik legegyedibb kiállítása

Már csak vasárnapig látogatható a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-kiállítása, de az érdeklődőket a hétvégén hosszabb nyitvatartással várják. A test diadala – Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című tárlat este 20 óráig várja a látogatókat. A nagyszabású kiállítás a reneszánsz mester és kortársainak nyolcvan művét mutatja be, köztük azt a rajzot is, amelyet nemrégiben fedeztek fel egy külföldi magángyűjteményben. A vörös színű alak képét a tizenéves Michelangelo legkorábbi ismert műveként azonosították – olvasható a Turizmus.com oldalán.

Forrás: Creative Lab / Shutterstock.com

Erre és még megannyi érdekes vázlatra, a Sixtus-kápolna mennyezetfreskójának történetére, kinagyított részleteire és megigéző emberalakjaira eddig több mint kilencvenezren voltak kíváncsiak. A művek és alaktanulmányok egyébként a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a londoni British Museumból, a firenzei Uffiziből, a Casa Buonarrotiból, a párizsi Louvre-ból, a bécsi Albertinából és a haarlemi Teylers Museumból kölcsönzött alaktanulmánya érkeztek a Szépművészetibe.

A magát szobrásznak és nem festőnek tartó reneszánsz mestertől 29 alaktanulmány került fel a múzeum falaira: az első ötleteit megőrző, gyorsan papírra vetett skiccektől a művek kivitelezését közvetlenül megelőző, aprólékosabban kidolgozott, befejezett rajzokig. Amik között ott van a reneszánsz és Michelangelo legszebb női portrévázlatának tartott rajz is, ami a Léda és a hattyú című festményhez készült, melynek eredetijét a 17. században elégették túlzott erotikussága miatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek