Három és fél milliárd forintért vette meg a Renoir képet a Szépművészeti

Renoir Fekvő női akt című festményével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. Ez idén már a második alkalom, hogy nagy értékű műtárgyat vett a múzeum, az év elején ugyanis Anthonis van Dyck flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló képét vásárolták meg.

A Fekvő női akt (65,3 cm x 155,3 cm) egy csaknem életnagyságú képForrás: Szépművészeti Múzeum/Facebook

A Szépművészeti Múzeum honlapján a kép árát is megadják: 12,3 millió dollárba, azaz körülbelül három és fél milliárd forintba került a Renoir festmény. Az 1903-ban készült képet 110 évvel ezelőtt, a Nemzeti Szalonban már lehetett látni Magyarországon, ám akkor szóba sem jöhetett a megvásárlása. Az eltelt több mint száz év során több jelentős magángyűjtemény része is volt a kép, egy ideig például Maximilian von Goldschmidt-Rotschild báró tulajdonában volt; a báró korának egyik leggazdagabb német bankára és műgyűjtője volt.

A Szépművészeti Múzeum látogatói most egy május 24-én nyíló kamarakiállításon nézhetik meg a Fekvő női aktot, egy másik, szintén a Szépművészeti gyűjteményében őrzött Renoir festmény, a Leány arcképével együtt. Ezen kívül látható lesz majd a tárlaton egy válogatás Gaugin, Cézanne, Boudin, Maurice Denis, Daubigny, Pissarro és Puvis de Chavannes képeiből is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek