Holnap ismét megnyílnak a Szépművészeti Múzeum kapui, videó is készült róla

A múzeum történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciós munkálatai során nem csupán a múzeumi épület újult meg, hanem a gyűjtemény eredeti koncepciójához visszatérve a múzeum állandó kiállításait is újrarendezték.

A felújított múzeumban új állandó tárlatokat és egy egyedülálló kamarakiállítást is láthat majd a közönség holnap déltől. A Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című tárlaton az ágaskodó lovasszobrot az itáliai mester és kortársai külföldi gyűjteményekből kölcsönzött, itthon először látható remekműveinek társaságában mutatják be.

A budapesti LovasForrás: Szépművészeti Múzeum / Sajtófotó

A szabadon álló, ágaskodó lovas szobor megalkotása Leonardo-nak és pályatársainak is nagy fejtörtést okozott. De az ágaskodó lovat és lovasát ábrázoló budapesti kisbronz korunk szakértőit is izgalomban tartja már egy évszázada. Ebbe az keletkezés történetbe pillanthatnak bele azok, akik ellátogatnak a 2018. október 31. és 2019. január 6. között látható tárlatra - olvasható a Szépművészeti Múzeum honlapján.

Forrás: posztos / Shutterstock.com

A tárlatok mellett azonban a felújított termeket, tereket sem szabad majd kihagyni. Járják végig a régi pompájában díszelgő Román Csarnokot, mely a II. világháborúban jelentős károkat szenvedett, és azóta elsősorban raktárként használták, csodálják meg a felújított és újra festett kazettás tetszőszerkezeteket, valamint az új kiállító- és közönségforgalmi tereket, mint amilyen a Fine Art Bistro is, ahol találkozik az illatos kávé, a porhanyós sütemény és a csendéletekről visszaköszönő egzotikus gyümölcsök, zöldséges kosarak. A felújítás menetéről egy hangulatos videó is készült, ne hagyják ki!

Szépművészeti Múzeum ezenkívül a régió egyik legnagyobb grafikai gyűjteményét is birtokolja, amely mintegy 9000 rajzot és közel 100 000 sokszorosított grafikát számlál. A gyűjteményben Leonardo, Raffaello, Dürer, Rembrandt, Van Gogh és Cézanne rajzok is megtalálhatóak. A fényérzékeny darabokat a látogatók a múlt század eleji berendezésű Grafikai Kabinetben tekinthetik meg ismét.

Forrás: Gilmanshin / Shutterstock.com

Amélyföldszinti terek és a felújított Román szárny nagy része, valamint az ott található kiállítások szintén október végén nyílnak meg, az összes új állandó kiállítás pedig 2019 közepétől lesz látogatható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek