Római kori társasjáték és csigafuttató is lesz a világörökségi napon

Május 18-án a Fertő kultúrtáj ismét színes programokkal várja az örökség 10 településén az érdeklődőket.

"Játék és kaland" témakörben kerülnek megrendezésre a szombati világörökség nap, ami azt jelenti, hogy a résztvevőknek az ügyességükre, a furfangos észjárásukra és a leleményességükre is szükség lesz a programok során.

A hegykői Csipkeházba is beleshetnekForrás: Facebook / Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület

A Fertő Kultúrtáj 2001-ben kapta meg a  világörökségi címet, majd 2003. május 18-án vehették át a térség képviselői az igazoló diplomát az UNESCO-tól. Ennek emlékére rendezik meg minden évben a világörökségi napot. 

A programokhoz mind a tíz világörökségi település csatlakozik: a Fertőrákosi kőfejtőnél a Sopron, a Fertő-táj és a Hanság legendái című kártyajátékot lehet megismerni és játszani, de a Fertő vidékére jellemző régi játékokat is ki lehet próbálni.

Balfon római kori társasjátékokat elevenítenek fel, de meg lehet ismerkedni a római bor, a mulsum készítésével is. Fertőbozon két kisgyermekes anyuka által kitalált Fertő-parti felfedező társasjátékkal várják az érdeklődőket, a cél játszva megismerni a tó környezetét. Nagycenken a Széchenyi téri plébánia udvarán játszóházzal készülnek, ahol ki lehet majd próbálni a Széchenyi és barátai elnevezésű társasjátékot is.

Hidegségen kezes-lábas játszóházat szerveznek. Fertőhomokon hangszereket lehet majd készíteni nádból, fából, kukoricából, de lesz tojásba dobálás és diós ügyességi játék is. Hegykőn a Csipkeházban csipkekirakó és -kereső játékokkal tehetnek majd érdekes időutazást a résztvevők, és onnan indul a Fertő-táj ékkövei elnevezésű kerékpártúra is.

Fertődön az Esterházy-kastély kínál kalandos programokat, majd este hét órától Tompos Kátya és Hrutka Róbert Holdjárat című koncertje várja az érdeklődőket a kastély marionettszínházában. Fertőszéplakon a tájházban a bakonyi fajátékok készítője, Valiczkó Szilveszter kosárhintával várja a kicsiket, kipróbálható lesz a gólyaláb és a csigafuttató is. A sarródi tájházban a soproni Macskakő Gyermekmúzeum mutatkozik be, bemutatják a Zöld kő meséjét, díszes ruhákat és kiegészítőket mutatnak be, és ugyanott lehet majd fajátékokat is készíteni.

A világörökségi nap keretein belül azok, akik legalább három másik helyszínre is ellátogattak és ezt pecséttel igazolják, ingyen látogathatják meg a fertőrákosi barlangszínházat és a kőfejtőt, Nagycenken a Széchenyi István Emlékmúzeumot és Fertődön az Esterházy-kastélyt. A rendezvényt hivatalosan 18 órakor a Fertő Hanság Nemzeti Park Lászlómajori Bemutató Majorság és Látogatóközpontban zárják, ahol a nap programjainak résztvevői között nyereményeket is kisorsolnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek