Reneszánsz Rákóczi-kastélyt restaurálnak a Felvidéken

Befejeződött a felújítás első, elkezdődött a második üteme a szlovák-magyar határ szlovák oldalán lévő borsi Rákóczi-kastélyban – írja a Műemlékem.hu. A projekt a két kormány együttműködésében halad, Magyarország először 805 millió, másodszor 1,25 milliárd forinttal támogatta azt.

A lap azt írja, Borsi Sátoraljaújhelytől kb. három, Kassától mintegy 60 kilométerre található. Az 1200 fős település kincse a kastély, amit a 16. században Lorántffy Zsuzsanna és Rákóczi György épített át reneszánsz épületté. 1676-ban itt született II. Rákóczi Ferenc is.

Pingpongoztak a tulajdonjoggal

A fokozatosan, 1563-1638 között felépült kastély a Rákóczi-szabadságharc 1711-es bukása után többször is gazdát cserélt. A Felvidék második világháború előtti visszacsatolása után újították fel, 1945-ben csehszlovák állami tulajdonba került. Iskola, munkásszállás és raktár is működött benne, állapota leromlott. 1990-ben lett a borsi önkormányzaté.

A borsi Rákóczi-kastély.Forrás: Cac Tales/Wikimedia

A felújítása nagy nehezen elkezdődött, de félbeszakadt, ahogy 2000-2006 között is zajlott némi renoválás. 2013-ban a magyar és a szlovák államfő döntött arról, hogy a két ország együtt újítja fel, erre egy nonprofit szervezetet is létrehoztak.

Végre felújítás

A munkák beindultak, áprilisra elkészült a tető, a szerkezeti helyreállítás, a restaurátori munkálatok és helyükre kerültek a régi kémények. Elkezdték a nyugati és északi homlokzatokon lévő történelmi vakolatok restaurálását, a 16-17. századi darabokat rögzítették. Elkészült a lift a mozgássérülteknek, valamint befejezték az ámbitusra vezető lépcső szerkezetépítését.

A megújult kastély várhatóan 2020 első felében nyílik meg a látogatók előtt, sőt kap egy II. Rákóczi Ferencet és korát bemutató állandó kiállítást is. Rendezvény- és konferencia-központként is használják majd a csinossá tett történelmi épületet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek