19. századi játszóteret alakítanak ki a szabadkígyósi kastély parkjában

Nekiláttak az Ybl Miklós tervei alapján épült szabadkígyósi Wenckheim Kastély kastély 3 milliárd forintos felújítási munkálatainak.

A Kastélyépület néhány évvel ezelőttForrás: Wikipédia / Készítette: Rákász Mihály

Felújítják a tornyot, a tetőt, a homlokzatot, továbbá a pince egy részét is, továbbá megújul az épület földszintje is. Itt egy kiállítótermet alakítanak ki, ahol a Wenckheim-család mindennapjait mutatják majd be. Új vonzerővel ruházzák fel a kastély parkját is: 19. századi játékokat felvonultató játszóteret és egy babaházat hoznak létre, valamint fény- és hangjátékokkal kiegészítve rekonstruálják a szökőkutat.

Korábbi sajtóhírek szerint a felújítás után számos élményelemmel várja majd a vendégeket az épület. A látogatók többek közt különböző korabeli háttérrel, jelmezekben fényképezkedhetnek. Egy VR-szemüveg segítségével pedig a kastély feletti repülés élményét is átélhetik.

A felújítás egyik célja, hogy a jelenlegi, évi 18 ezer látogató száma két-háromszorosára emelkedjen. Ugyanakkor a költségeket nem csupán a jegybevételből fedezik majd, miután a kastély számos egyéb rendezvény megtartására is alkalmassá válik.

A legújabb értesülések szerint egy több mint 22 kilométer hosszúságú kerékpárutat is építenek Békéscsaba és Szabadkígyós közé, ami azt jelentené, hogy Békéscsabán keresztül összekötik a szabadkígyósi Wenckheim- és a gyulai Almássy-kastélyt - írja a turizmus.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek