Inváziót hozott a Trónok harca a forgatási helyszínekre

Nemrég írtunk róla, mennyi valutát jelent Észak-Írországnak az, hogy a Trónok harca c. sorozat egyes jeleneteit ott forgatták, és ez mennyi turistát odavonz. A Vox azzal foglalkozik cikkében, hogy általánosságban a sorozat forgatási helyszínei mennyire mágnesként vonzzák az érdeklődőket.

Ezrek és ezrek vonulnak Dubrovnikba, hogy lássák Királyvár díszleteit, vagy épp vonulnak szájtátva Izlandon, Spanyoloroszágban vagy Észak-Írországban, visszaemlékezve kedvenc jeleneteikre. Arról nem is beszélve, hogy ezek a helyszínek sokszor saját jogukon ennyire népszerűek: nem kell magyarázni, miért akarja valaki a Trónok harcától is függetlenül látni Izlandot.

És akkor arról nem is beszéltünk, hogy napokon belül itt a Trónok harca záróévadja, ami valószínűleg hosszabb távon ismét megőrjíti a rajongókat.  

Dubrovnikban tematikus Trónok harca-sétákat is szerveznek, ahol meglátogathatjuk a királyi palotának helyt adó Lovrijenac-erődöt, a Kisujj becenevű szereplő bordélyát (ami voltaképp egy múzeum), esetleg azt a lépcsősort, ahol Cersei Lannistert megszégyenítették. Sokan azonban a szervezett túrák helyett azt az utat választják, hogy maguk tervezik meg az útvonalat és élik át a heuréka-érzést, hogy megtalálták a filmes szpotokat.

Dubrovniki látkép, a várost Horvátország gyöngyszemeként is emlegetik.Forrás: wikipédia / készítette: László Szalai (Beyond silence)

Mind Spanyolországban, mind Horvátországban elismerték az illetékesek, hogy a Trónok harca nagyot dobott az adott város vagy térség látogatottságán (és persze bevételein). Észak-Írország kapott talán a legtöbbet a sorozattól. Itt is több túraszervező él ebből, egyikük például már 2012-ben elkezdte csinálni, manapság pedig már tízen dolgoznak alá és évi 30 ezer látogatójuk van.

Persze mindennek árnyoldala is van: Dubrovnik óvárosában már moccanni se lehet, és maga a polgármester mondta, hogy jó lenne egy kis szünet a városnak, hogy fellélegezzen. Mato Franković hozzátette, ezért nem feltétlen a Trónok harca a hibás, hisz a meseszerű óvárosért messzeföldről jönnek ide. Nagyon sokan ráadásul hatalmas üdülőhajókon, ők ráadásul a hajón esznek és szállnak meg, nem hoznak annyi bevételt sem a városnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek