A filmek szerelmeseit tárt karokkal várja most Prága

Csütörtökön este kezdődött meg a 26. Febiofest nemzetközi filmfesztivál Prágában.

Kalandos filmek kerülnek a cseh filmvászonraForrás: Facebook / Febiofest

A rendezvényen remek filmeket lehet megnézni március 29-ig, sőt hírességekkel is lesz lehetőség találkozni, írja az MTI. A Febiofest díszvendége Bille August Oscar-díjas dán filmrendező, de Louis Garrel francia rendező és színész, valamint felesége, Laetitia Casta modell és színésznő, illetve Elad Keidan izraeli filmrendező is ellátogat a fesztiválra.

A Febiofest filmfesztiválon összesen 156 filmet láthatnak az érdeklődők. A 18 tematikus szekcióban mintegy hatvan ország alkotóinak a filmjeit vetítik le. Magyarországot több film, köztük Pálfi György Az Úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod, valamint Lengyel Balázs Lajkó - Cigány az űrben című alkotása képviseli.

A fesztivál zárónapján levetítik Stan Laurel és Oliver Hardy amerikai komikuspáros életéről szóló filmet, a Stan & Ollie-t. A versenyprogram győztese megkapja a Kristián-díjat, amellyel 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le; a nézők száma Prágában évente nagyjából 80 ezer.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket áprilisban több cseh városban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek