Lepukkant vagy hangulatos? A Balkán egy angol fotós szemével

Michael Bowring angol fotós tizenöt évvel ezelőtt járt először Belgrádban, és annyira megtetszett neki a balkáni mentalitás, hogy végül Szerbiába költözött és azóta régió hangulatának megörökítése lett a szenvedélye.

Michael Bowring fotója a szabadkai kiállításonForrás: Facebook / Savremena galerija Subotica

A londoni fotós elsősorban életképeket örökít meg, azon dolgozik, hogy a helyiek nem mindennapi, lezser életmódját másoknak is bemutassa. Ezenkívül szívesen örökíti meg a térségre jellemző falfirkákat, a romos házakat, a lepukkant autókat és a nem mindennapi tájakat is  - tehát minden érdekességet, ami egy külföldi szemében a régiót járva különlgesnek tűnik.

Balkáni életképForrás: Facebook / Savremena galerija Subotica / Készítette: Michael Bowring

A balkáni hangulatot most bárki megnézheti, ugyanis Michael Bowring képeit a közeli, vajdasági városban, Szabadkán mutatják be. A só- és a borstartó furcsa talánya című fotókiállítás jövő szombatig, vagyis március 23-áig tekinthető meg a szabadkai Kortárs Galériában.

Nem véletlenül viseli ezt a nevet a tárlat: a fotós egy szerbiai étteremben ülve egyszer sót akart szórni az ételére, ám ehelyett megborsozta azt, hiszen a sószóróban bors volt. Ez valójában egy hasonlat, amely jellemző a Balkánra, ahol sok minden fordítva működik, mint a világ más térségeiben. A szabadkai kiállítás fotóin a Vajdasági multikulturális közeg is visszaköszön - tudtuk meg a vajdasági Magyar Szó cikkéből.

Michael egyébként főleg fekete-fehér fotókat készít, és a digitális fényképezőgépét is egyre ritkábban veszi elő, inkább mobiltelefont használ, hiszen azzal is minőségi fotót tud lőni, ráadásul minden pillanatban kéznél van.

Amennyiben nem jutna el a kiállításra, a fotós képeit akár az Instagram oldalán is megnézheti.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek