12 órás Iliász-olvasást tartanak az Ódry Színpad deszkáin

Március 22-én a világ ötvenkilenc országában, Ausztráliától Szerbián és Németországon át Brazíliáig, Rio de Janeirótól Moszkván és Szingapúron át Washingtonig a legkülönbözőbb helyszíneken, egyetemi előadótermekben, múzeumokban, színházakban, közparkokban, középiskolai osztályokban, metrómegállóban, mindenütt belevágnak az Íliászba. Lesz, ahol csak egy éneket, vagy akár csak egyetlen jelenetet olvasnak fel, de lesz, ahol öt-hat ének felolvasására vállalkoznak a programban résztvevők.

Akhilleusz és Patroklosz egy vázafestményenForrás: Wikipedia

Az örök értéket jelentő Íliász és az Odüsszeia európai kultúránk alapkövei. Időről-időre pedig jó megállni és felidézni, honnan jöttünk és első európai eposzaink újraolvasásával tudatosítani magunkban, valamint a minket körülvevő világ szereplőiben, milyen morális értékekre épül mind a mai napig nyugati kultúránk – olvasható a Színház.org. weboldalán.

Ezért a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán március 22-én 15.30-kor kezdődik az Íliász-olvasás, ahol három egyetemi tanár – Ritoók Zsigmond akadémikus, Radnóti Sándor esztéta és Karsai György klasszika-filológus – félórás, felvezető beszélgetése után, 16 órakor Ritoók professzor belekezd – ógörögül – az Iliász első énekébe: Ménin aeide, thea...

Hozzájuk csatlakoznak – javarészt magyarul – a hazai kulturális élet meghatározó szereplői, az egyetem volt és jelenlegi hallgatói, munkatársai és civilek, akik részvételükkel állnak ki a világméretű kezdeményezés mellett. Néhány név a felolvasók közül: Molnár Piroska, Spiró György, Enyedi Ildikó, Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás, Bezerédi Zoltán, Szervét Tibor, Vojnich Erzsébet, Alföldi Róbert, Takács Katalin, ifj. Vidnyánszky Attila, Kováts Adél, Für Anikó, Szalma Tamás, Závada Péter, Udvaros Dorottya, Hobo.

A program ingyenes, szabadon látogatható az Ódry Színpadon, de a felolvasást az SZFE Film- és Médiaintézetének szervezésében az egyetem weboldalán és az Ódry Színpad Facebook-oldalán teljes időtartamában élőben is közvetítik.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek