Újra strandolhatunk ebben az egyedülálló sós vizű tóban

A népszerű erdélyi üdülőhely, Szováta a sós vizű tavairól ismert. Az üdülőhely nagyobbik, népszerű tava, a Medve-tó június 21-től nyitva áll a fürdőzők előtt, de kisebbik taván a Mogyorósi strand is várja a lubickolni vágyókat.

A Medve-tó vize jótékonyan hat a szervezetünkreForrás: Facebook/Medve-tó, Szováta

Ez utóbbinál a hét minden napján 9 és 17 óra között várják a fürdőzőke. A híres Medve-tó strandja pedig a hét minden napján 10 és 18 óra között tart nyitva, de 13 és 15 óra között fürdőzési szünet van érvényben - írja a Termál Online.

A napi kétórás szünet a tó regenerálódása miatt szükséges.

A tavat ugyanis nem termálforrások táplálják, hanem az úgynevezett heliotermikus jelenség miatt válik nyaranta kellemesen meleggé a víz. A Medve-tó vize erősen sós, de a hegyi patak és a csapadék révén érkező édesvíz ezt felülről lényegében „leszigeteli". Emiatt a napsugárzás hatására felmelegedő sós víztömeg nem tud gyorsan lehűlni. Így fordulhat elő az a furcsa jelenség is, hogy a tó vize 1,5-2 méteren jóval melegebb, mint a felszínen.

A Medve-tó vize és iszapja is gyógyhatással rendelkezik, a helyi kúrák főként a mozgásszervi betegségek, egyes bőrproblémák, valamint nőgyógyászati betegségek esetén lehetnek hatásosak.

A strandon elvégezték a szezon előtt megszokott karbantartási munkákat, kijavították a télen keletkezett hibákat.

A Medve-tónál idén egy felnőtt belépőjegy 50 lejbe, a gyermekjegy 40 lejbe kerül. (Ez a jelenlegi árfolyamon nagyjából 3900 és 3200 forintnak felel meg).

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek