Hivatalosan is elismerték a szovátai Medve-tó egyediségét

A World Academy Record 2019. július elején ismerte el a szovátai sóstót, mint a világ legnagyobb heliotermikus tavát. A Medve-tó eddig Európa egyetlen ilyen tavaként volt számontartva. Szováta polgármestere szerint ezzel az elismeréssel végre méltó helyére került a település, sőt egész Maros megye ékének számító fürdőhely - olvasható a Szekelyhon.ro oldalon.

Forrás: Kulcsár Hunor-Huni-pictures / Medve-tó, Szováta / FB

A gyógyhatásáról ismert tó 4 hektáron terül el és 18 méter mély, ezzel lett hivatalosan is a világ legnagyobb heliotermikus tava. De a sós vizű tó különlegessége nem a nagysága, hanem hogy a vize a nap melegének hatására melegszik fel, nem pedig termálforrások miatt. Ez pedig azért következik be mert a nagy sűrűségű sós víz fölé beömlő patakok néhány centiméteres, kisebb sűrűségű édesvíz-réteget vonnak. Ez az üvegházhatás pedig meggátolja a sós víz felszínre kerülését és lehűlését. A jelenség miatt 35 Celsius-fokra is felmelegszik a tó vize a nyári hónapokban.

A tó vizét sok esetben a meddőség kezelésére ajánlják, de jó különböző reumatikus betegségek és gyulladások kezelésére is. Viszont mivel csak a napfény melege hevíti fel a vizet, ezért a tó, csak időszakosan látogatható. Jelenleg azonban nyitva van, és a strand reggel 10 órától 18 óráig várja a látogatókat. Viszont ügyeljenek rá, hogy a szabályok szerint 13 és 15 óra között nem lehet megmártózni a tóban, mivel ekkor „pihentetik", hogy a legnagyobb melegben még tovább tudjon melegedni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek