Mutatunk 5 természetes hőforrást Európában, ahol hideg időben is csobbanhatunk

Ebben a hideg és borongós időben egy fárasztó nap után másra sem vágyunk, mint hogy beüljünk egy forró kád vízbe. De mi lenne ha mindezt a szabadban, egy gyógyító hőforrásban tennénk? Összegyűjtöttük a legjobb és legszebb európai természetes fürdőhelyeket, ahol télen is kedvünkre lazíthatunk és percek alatt felmelegedhetünk.

Kék Lagúna (Blue Lagoon) – Izland

Napjaink egyik legnépszerűbb melegforrása, vagyis Izland első számú termálfürdője mindössze 30 percre található Reykjavík városától. Hihetetlenül hangzik, de néhány évtizede a kietlen lávamező közepén fekvő pocsolyában csak egy-két helyi lakos mert megmártózni, amely mára világhírű termálfürdővé nőtte ki magát. A Kék Lagúna körübelül 9 millió liter geotermikus sós tengervizet tartalmaz, legnagyobb mélysége 1,6 méter. A különleges algákban és ásványi anyagokban gazdag víz hőmérséklete egész évben 37-39 Celsius-fok. 

A Kék Lagúna geotermikus vize az egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságForrás: Shutterstock/Puripat Lertpunyaroj

Saturnia-hőforrás (Terme di Saturnia) – Olaszország

Az összes toszkán forrás közül talán a legismertebb a Grossetótól mintegy 60 kilométerre fekvő, ingyenesen igénybe vehető Terme di Saturnia. A különleges forráshoz Cascate di Gorello vízesése szolgáltatja a 37 fokos termálvizet, amelyből másodpercenként 800 liternyi mennyiség zúdul le. A türkizkék színű víz kéntartalma miatt kellemesen lazító és fájdalomcsillapító hatású, az ásványi anyagok és gázok pedig kedvezően hatnak a keringési és légzőszervi rendszerre, de bőrhámlasztó és egyben bőrmegújító hatású is. Sőt, a vizet meg is lehet kóstolni, mert az emésztőrendszerre is pozitív hatással van. A kék zuhatag még a legmélyebb pontján is csak maximum egy méter mély. Mellette egy kisebb büfé, mosdó és öltöző is a látogatók rendelkezésére áll.

A Le Cascate di Saturnia látványa is csodálatos, hát még ha meg is mártózunk benneForrás: Le Cascate di Saturnia/Facebook

Nea Kameni – Görögország 

A görögországi Santorini közepén található vulkanikus sziget, a Nea Kameni jól ismert melegvízű forrásáról és gyógyhatású iszapjáról. A látogatók Fira régi vagy Athinios kikötőjéből induló kirándulóhajókkal érhetik el a szigetet. Az a szép ezen a helyen, hogy a csónakok és hajók nem tudnak közvetlenül a parton kikötni, ezért a meleg forráshoz csak úszva juthatunk el. Nea Kameni vize főként vasból és mangánból áll, amelyek gyógyító hatással vannak a reumatikus fájdalmakra. Mivel a forrás magából a vulkánból tör elő a víz alatt, a tengert itt vöröses színűre festi és 36 fokra melegíti fel.

Nea Kameni szigetét csak kirándulóhajókkal érhetjük elForrás: Shutterstock/Ivan Mateev

Pamukkale – Törökország

A hófehér mészkőmedencéiről ismert Pamukkale, Denizli városától 20 kilométerre található. A természeti képződményt a földfelszín alól feltörő, szén-dioxidban és kalcium-hidrogénkarbonátban gazdag 35 Celsius fokos forrásvíz hozta létre, mely a domboldalon lezúdulva, kisebb nagyobb medencéket alkotott ki lépcsőzetesen, az évezredek során. Ezek a gyönyörű teraszok, amelyeket a törökök gyapotvárnak neveznek, az UNESCO világörökség részei. Az ősi oszlopok közötti fürdőzés olyan egyedülálló élményt nyújt, amelyet nem szabad kihagyni. Egy legenda szerint, II. Eumenés király lánya váratlanul megbetegedett, és egy idős orvos azt javasolta neki, hogy vitesse lányát a közeli hegyre, és az ott fakadó forrásban fürödjön meg, valamint igyon a vízéből. A lány meggyógyult, és az uralkodó pedig hálából várost épített a különleges természeti képződmény köré. 

Mintha egy hófödte világban fürdőznénkForrás: Shutterstock/Emily Marie Wilson

Hévíz – Magyarország

Végül, de nem utolsó sorban, nem hagyhatjuk ki hazánk tavirózsákkal tarkított, és egyben a világ legnagyobb gyógyhatású melegvizes tavát. A többi európai melegvizes tóval ellentétben, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó, amelyet a 38 méter mély Hévízi-forrásbarlangból feltörő, percenként 30-40 ezer liter vízhozamú 38 °C-os forrás táplál. A víz hőfoka a fürdőzőkre nyugtatólag, pihentetőleg hat. Kiváló gyógymód a mozgásszervi és izületi panaszokra is. A vizet ivókúraként gyomorhurut és emésztési zavarok esetén is szokták alkalmazni, amihez a városi ivókutaknál férhetünk hozzá.

A Hévizi Tófürdő egész évben nyitva tart és érdekes programokkal várja a látogatókatForrás: Facebook/Hévízi Tófürdő

(Forrás: amateurtraveler.com, staysure.co.uk, lonelyplanet.com, helloizland.hu, greeka.com, startutazas.hu, santorini-utazas.hu, heviz.hu)

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek