Nagy szaunaszeánsz teszt - 3.rész- A Budaörsi Városi Uszodában jártunk

Új, hetente megjelenő cikksorozatunkban a budapesti fürdők szaunaszeánsz programjait hasonlítjuk össze, és felmérjük, hogy hol tudunk a leginkább ellazulni, és mely helyszíneken a legjobbak a forró felöntések.

Múlt heti beszámolónkban a Dagály Fürdő szaunaprogramjait teszteltük, ezen a héten a Budaörsi Városi Uszodába látogatunk, ahol minden pénteken és hétvégén különleges szaunaszeászokat rendeznek. Ezen a héten ismertetjük a helyes szaunázás legfontosabb szabályait is. 

A helyes szaunázás főbb szabályaiForrás: Zerocool/Pixabay

A szaunázási etikett 5 alapszabálya

1. Szaunázás előtt, jobb ha nem eszel, mert csak megterheled a gyomrodat és a szervezetedben felgyülemlett méreganyagok is nehezebben távoznak. Viszont előtte és utána fontos a megfelelő hidratálás és a vitaminok visszapótlása, ezért mindenképpen igyál sok vizet, folyadékot és fogyassz pár szem gyümölcsöt is – olvasható a Szaunaszeánsz oldalán.

2. Fontos, hogy a szaunába meztelenül, egy szaunalepedővel, vagy kifejezetten erre a célra alkalmas szaunaruhával körbetekerve lépj be, a vizes fürdőruhádat pedig hagyd kint, mert ha magadon hagyod, a bőröd nem tud megfelelően lélegezni, és a fürdőruhád is tönkremehet.

3. Várandósan, lázasan, fertőző betegséggel, baktériumok okozta gyulladással, friss műtét után, izom-, ízületi és tüdőgyulladással tilos szaunázni. Nem ajánlott a szauna a magas vérnyomással, keringési zavarokkal küszködőknek, illetve vese-, és szívbetegeknek sem. 

4. Szaunázás előtt érdemes mindig lezuhanyoznod, hogy bőrödről eltávolítsd a szennyeződéseket, majd utána szárazra törölközve menj be a szaunába. Az ideális szaunázási idő 10-15 perc, egymás után maximum 3-4 alkalommal. 

5. Szaunázás után következik a megfelelő hűtési folyamat: lassan gyere ki a szaunából, vegyél egy langyos zuhanyt, majd csobbanj a jeges merülőmedencében, utána pedig pár percig pihenj, hogy a vérkeringésed helyre álljon.

Szaunázás után a jeges merülőmedencében célszerű lehűteni magunkatForrás: Gáll Franciska

 A Budaörsi Városi Uszoda szaunaszeánsza

A Budaörsi Városi Uszoda szaunaprogramjai nagyon népszerűek, ezért érdemes előre telefonon vagy e-mailben regisztrálni. Egy szeánsz ára 500 Forintba kerül. Minden pénteken és hétvégente változatos, pezsgő naturista, éjszakai vagy afterwork szaunapartikat rendeznek.

Mi pénteken próbáltuk ki a szaunaszeánszokat, az első egy sós-mentás bőrradírozás volt. Nagyon tetszett, hogy a hatalmas szaunában mindenki kényelmesen elfért, és a szaunamesterek megkértek mindenkit, hogy maradjunk végig csendben, lazuljunk el és élvezzük a relaxációs zenéket, így sokkal jobban ki lehetett kapcsolódni. A sós-mentás bőrradír mellé, az almavirág, az alpesi herbária illatok és a latinos zenék dukáltak.

Csodás a kilátás a Budaörsi Városi Uszoda szaunájábólForrás: Gáll Franciska

A második program egy kókuszzsíros bőrápoló és hidratáló kenegetés volt, eddig még ilyet sosem próbáltam, a legtöbb helyen ezt általában mézzel helyettesítik. Ez sokkal jobban tetszett, máskor is ki fogom próbálni, könnyebb volt felkenni és a bőröm is puhább és selymesebb lett tőle. A szaunamesterek közben jégáfonyát, gránátalmát és vattacukor illatokat öntöttek a kályhára. A napot egy jeges-aromás értornával zártuk, miközben francia sanzonok és slágerek szóltak.

Ez volt a legintenzívebb szeánsz, itt egyszerre két szaunamester is legyezett minket, az illatok pedig a konyakmeggy, a narancs és a citromfű-eukaliptusz keverékei voltak. Itt egyedül a programok végén a frissítő italok és a gyümölcsök, ropogtatnivalók hiányoztak, de ezt leszámítva nagyon elégedettek voltunk.

A Travelo összpontszáma a Budaörsi Városi Uszodának 10/10.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek