Nagy szaunaszeánsz teszt - Az Aquaworld Budapestben jártunk

Új, hetente megjelenő cikksorozatunkban a budapesti fürdők szaunaszeánsz programjait hasonlítjuk össze, és felmérjük, hogy hol tudunk a leginkább ellazulni, és mely helyszíneken a legjobbak a forró felöntések. 

A szaunázásnak számos jótékony hatása van, nemcsak a szív- és érrendszert, de az immunrendszert is erősíti, enyhíti a krónikus fejfájást és álmatlanságot, valamint segít a légzőszervi megbetegedések enyhítésében és a méregtelenítési folyamatokban. 

Az Aquaworldben fürdőruha nélkül szaunázhatunk - illusztrációForrás: Pixabay / Készítette: Fernando Zamora

Köztudott, hogy vírusok és baktériumok a hőmérsékleti változásokra bizonyítottan érzékenyen reagálnak, ezért jó hír, hogy a COV-Sars vírus, a covid-járvány okozója, a kutatások szerint 55-65 Celsius fokon 15-30 perc után már elveszíti fertőzőképességét, tehát szaunai környezetben képtelen terjedni.

Egy jó szaunaszeánsz mindennél többet ér, ehhez elengedhetetlen a megfelelő hőmérséklet, a szaunamester legyezési technikája, a kellemes illatok, az olyan kiegészítők használata, mint a só, a méz, a jég, vagy valamilyen illatos növény, és a program végén a hűsítő italok és a vitamindús falatok. Az elkövetkező hetekben ezen szempontok alapján hasonlítjuk össze a budapesti fürdők szaunaprogramjait.

Elsőként az Aquaworld Budapest szaunaszeánszait teszteltem, itt volt hét éve is az első szaunaélményem. Azóta is rendszeresen járok ide. Szerdától-vasárnapig minden délután négy felöntésen lehet részt venni, mindig más szaunamesterekkel és különböző programokkal. Egy szaunaszeánsz ára itt 800 forintba kerül, érdemes előre foglalni a honlapon, mert a férőhelyek száma korlátozott. 

Fontos tudhi, hogy ezek a szaunaszeánszok fürdőruhamentesek, csak lepedőben vagy szaunaruhában vehetők igénybe. Az első program általában mindig egy relaxációs szeánsz, alacsonyabb hőfokon, nyugtató illatokkal (levendula, citromfű, rozmaring) és zenékkel. Ezzel ráhangolódhatunk az erősebb, pörgősebb felöntésekre.

Ezt követi a gőzkamrás szeánsz, itt sokkal melegebbnek érezhetjük a levegőt a magas páratartalom miatt. A szaunamesterek légúttisztító, frissítő illatokat (citrom, narancs, bergamott, menta) alkalmaznak, a program felénél pedig behozzák a sót, cukrot vagy az őrölt kávét, amivel leradírozhatjuk a bőrünket. A harmadik szeánsz már intenzívebb, itt sört vagy fás illatokat (fenyő, szantálfa, eukaliptusz, rózsafa) locsolnak a kályhára, erősebb legyezési technikákkal, miközben mi mézzel kenegetjük a testünket.

Az utolsó program mindig a legerősebb, ez az Aquaworldben általában egy jeges didergetés. A szaunamesterek pálinkát locsolnak a kályhára, mivel az alkohol kitágítja az ereket, majd a program közben hozzák be a jeget, ami pedig összehúzza az ereket, így ez egy igazi értornának számít. Míg az előző programokon nyugodt, relaxációs zenék csendülnek fel, a jegesnél inkább rockos és metálos számok szólnak,  és mindenki egyszerre bulizik a szaunában. Ráadásul a program végén még egyesével nyakon öntenek mindenkit egy vödör jéggel, így garantált a felfrissülés. 

Az Aquaworldben a szeánszok után mindig kedveskednek a vendégeknek frissítő limonádéval, teával, gyümölcsökkel és rágcsálnivalókkal, amivel visszapótolhatjuk a kiizzadt energiát.

A Travelo összpontszáma az Aquaworldnek: 10/10 

Jövő héten a Dagály fürdő szaunaprogramját vesszük célba, tartsatok velünk akkor is! 

A borítókép csak illusztráció, forrása: Shutterstock/Ross Helen

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek