A nők doktora lett 2022-ben az év gyógynövénye

2013 óta minden évben titkos szavazással választják meg az év gyógynövényét. A kezdeményezést, melynek célja, hogy felkeltse a lakosság gyógynövények iránti érdeklődését, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya hívt életre. Idén a cickafark vagy cickafarkfű érdemelte ki az elismerést - írta a Gyógyszerészet folyóirat januári számában a társaság (a lap letölthető - a szerk.).

Forrás: Shutterstock.com / Madeleine Steinbach

A cickafarkfüvet évszázadok óta használják Európában, Ázsiában és Amerikában is a népi gyógyászatban. Latin nevén Achillea millefolium, a 18. százdban kapta a nevét Achillesről, mert úgy tartották, hogy már ő is használta ezt a növényt sebgyógyításra. Emellett azonban jótékony hatása van a migrénre, a különböző gyulladásokra, de még az aranyér problémára is, valamint csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket, így nem csoda, hogy a "nők doktorának" is nevezik a növényt.

Ha gyógyteát készítünk belőle, akkor enyhíti a gyomorgörcsökkel, a máj- és epebetegségekkel, a húgyúti fertőzéssel járó fájdalamt és zavarokat.

A növény jótékony hatásait  már gyógyászati készítményekben is hasznosítják. A virágaiban lévő hatóanyagok gyógyítják az ekcémát és a szénanáthát is. Vértisztító hatása is van, hat a csontvelőre és így fokozza a vérképződést. De erősen oda kell figyelni az adagolására, mert túl nagy adagban, vagy túl erős főzettel ellenkező, káros hatást érhetünk el - írták a lapban. Egy évvel korábban az év gyógynövénye a fekete nadálytő volt, melynek gyökerében rejlik az ereje.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek