Egye, igya, dörzsölje vagy fürödjön vele: a menta jolly joker gyógynövény!

A menta sokoldalúan alkalmazható, népszerű gyógynövény, amely az élelmiszeripar és a (nép)gyógyászat számára is jelentős nyersanyag. Legnagyobb mennyiségben a borsmentát használják, amelynek nemcsak levele, de illóolaja is közkedvelt. Nem is gondolnánk, milyen sok mindenre alkalmas, persze ellenjavallatok – ahogy minden más gyógynövénynél, –, itt is akadnak. Nem is nyújtjuk a tovább a bevezetőt, inkább olvassák el dietetikus kolléganőnk rövid, tömör mentakörképét.

A menta az árvacsalánfélék családjából származó, erős illatú, sokoldalúan felhasználható gyógy- és fűszernövény. Gyógyteákat, likőröket, cukorkákat és szörpöket készítenek belőle, valamint különböző ételeket, fogkrémeket, rágógumikat, szájvizeket ízesítenek vele, nem is beszélve a limonádéról vagy egyes koktélokról. Nem újkeletű növények, mivel a mentafajokat több mint 2000 éve hasznosítja az emberiség. A legkorábbi ismertetése a Krisztus előtt 1500 táján készült egyiptomi orvosi szöveggyűjteményben, az Ebers-papiruszon maradt fenn.

A mostanság oly divatos smoothiekat, azaz gyümölcsturmixokat is kínálhatjuk mentávalForrás: Raul Florinto/Pixabay

Leggyakrabban használt mentafajták 

• Borsos menta vagy borsmenta (Mentha x piperita): a legillatosabb mentafajta. Leginkább az édesipar és a likőrgyártás használja bonbonok, csokoládék, zselék, likőrök, cukorkák és szörpök készítéséhez.

• Fodormenta (Mentha x piperita var. crispa): főleg fogkrémekben és rágógumikban találkozhatunk vele, vagy a meghűlés elleni teakeverékekben.

• Bergamott menta (Mentha x piperita var. citrata): gyümölcsös aromája miatt igen keresett, italokat és egyes párlatokat ízesítenek vele. A Lemon fajtája citrom, az Orange narancsillatú, míg a Chocolate állítólag csokoládés menta ízű.

Sokoldalú növény, bármelyik fajtáját érdemes cserépben, fűszerkertben nevelgetniForrás: Ajaydev Singh/Pixabay

• Zöldmenta (Mentha spicata): angol neve a spearmint, amely a Wrigley's rágógumi nevét adja 1893 óta. Illóolaja köhögésre, légúti betegségekre javasolt. A borsmenta egyébként angolul peppermint, ami különösen a rágótípusok kiválasztásakor lehet hasznos információ.

• Vízi menta (Mentha aquatica): levélzete sötétzöld, helyenként lila árnyalatú, aromája csípős. Nevének megfelelően a lelőhelyei közé a különféle mocsarak, nedves rétek, vízpartok, árkok, magas sásosok, liget- és láperdők tartoznak.

• Almaillatú menta (Mentha suaveolens): levelei közepesen zöldek, felületük molyhos, erősen alma illatú. Az angolszász országokban népszerű dísz-, fűszer- és gyógynövény. Ebből készítik az igazi angol mentamártást, amit báránysült mellé fogyasztanak.

• Csombormenta (Mentha pulegium): kevésbé népszerű, mert kicsi és illata fanyar. Használata szinte megegyezik a borsmentáéval. Várandós nőknek a teája, illóolaja méhösszehúzódást keltő hatása miatt ellenjavallt.

• Gyömbérmenta (Mentha x gracilis Variegata): aranysárgán foltos szélű levelei vannak. Kellemesen melegítő hatású tea készíthető belőle a hidegebb napokon. Pikáns ízt ad a friss gyümölcssalátának.

Mártástól a limonádéig

A menta friss levele számos mártást fűszerez, ilyen például a báránycomb mellé tálalt angol mentamártás. Tipikus angol mártás, amely hosszú csíkokra szelt mentalevélből, barna nádcukorból készül borecettel, sóval és borssal ízesítve. A mentamártást hidegen tálalják meleg vagy hideg báránysült mellé. A menta ezen kívül ízesítheti az uborkasalátát és a libanoni tabulét, a friss zöldborsót, a fish and chip(s) mellé tálalt zöldborsópürét, és a vietnámi tavaszi tekercset.

A firss mentát sokféle ételhez párosíthatjukForrás: zi3000/Shutterstock

Szárítva frissítő, hűsítő hatású tea készíthető belőle, ami nemcsak melegen, de hidegen is igazán kedvelt. Enyhülést adhat a gyomornak, beleknek egy nagyobb lakoma után; illetve a mentának köszönhető az egyes, üde leheletet kölcsönző rágógumik, szájvizek, fogkrémek frissessége is.

 A kánikulában jól esik a mentalevelekkel ízesített limonádé, amelyhez mindig alaposan mossuk meg a leveleket! Az esti koktélozás is feldobható a mentalevelekkel, hiszen nincs igazi mojito nélküle – ami ugye tudjuk, hogy akkor a legfinomabb, ha utána elrágcsáljuk a leveleket is.

A nyári melegben igazi felfrissülést ad a mentás limonádé, amely többféle gyümölccsel elkészíthetőForrás: galsand/Shutterstock

Csillapítja a fejfájást, a hasi görcsöket és a reumás fájdalmat

A különféle mentafajokat a népgyógyászatban elsősorban epe- és bélpanaszok, megfázásos tünetek enyhítésére alkalmazzák, külsőleg pedig bőrviszketés, és reumás- vagy izomfájdalmak csillapítására. És nem véletlenül esik jól hűsítő lábfürdővízben is használva egy hosszú nap végén.

Hatóanyaginak köszönhetően mentás fürdőgolyók is készülnekForrás: yul38885/Shutterstock

A mentafajok illóolajának jellegzetes összetevője a mentol, míg a fodormentáé a karbon. A borsmenta levelei 2-4%, a virágzata 4-6% illóolajat tartalmaz. A több mint húsz alkotóelemből álló illóolaj összetétele függ az éghajlati viszonyoktól, az időjárástól és a begyűjtés idejétől. A legfontosabb közülük a mentol, a menton, a piperiton, a mentofurán, a szabinén és a pirén, de ezek mellett tartalmaz flavonoidokat és rozmaringsavat is.

A menta illóolajnak az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésében kifejtett hatásosságát vizsgálatok is igazolták, ezek alapján az illóolaja csillapítja a vastagbél görcsét az endoszkópos vizsgálat során, ami sokkal könnyebbé teszi az orvos és a beteg részére is ezt az amúgy nem túl kellemes beavatkozást.

Gyógyítja a testet, lelketForrás: congerdesign/Pixabay

A menta illóolaj másik kedvező hatása, hogy tartós szedés mellett a kisebb epekövek eltűnnek, ezáltal elkerülhetővé válhat a műtét is. Természetesen azért a kezelőorvossal egyeztessük ezt a megoldást, nehogy túlzásba vigyük az illóolajat! A borsosmenta fejfájáscsillapító hatásáról is több tanulmány beszámolt. A 10%-os etanolos oldat – a homlok és a halánték bőrébe dörzsölve – egyenértékűnek bizonyult a normál mennyiségben alkalmazott fájdalomcsillapító gyógyszerek hatásával.

A borsmenta olaja előnyösen alkalmazható köptetésre is. Csökkenti a hörgőkben a sűrű nyák termelődését, és serkenti a hígabb váladékot termelő mirigyek aktivitását, ami hozzájárul ahhoz, hogy a nyák könnyebben kiköhöghető legyen a légutakból. Az illóolaj emellett csökkenti a felületi feszültséget is, ami szintén hozzájárul a köptető hatás fokozásához. A menta illóolaj bőrgyógyászati felhasználása is lehetséges, hiszen antibakteriális, hűsítő és érzéstelenítő hatása például a viszkető kiütések esetében lehet hasznos.

lllóolaj is készül belőleForrás: silviarita/Pixabay

Kipróbálná? Erre figyeljen!

♦ Az arra érzékenyeknél a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom ellazítása miatt reflux (gyomorégés) alakulhat ki.

♦ Habár a kisebb epekövek ellen jól alkalmazható, epehólyag-gyulladás, -elzáródás, súlyos epe- és májkárosodás esetén a mentolt tartalmazó készítmények nem alkalmazhatók.

♦ Három év alatti gyerekeknek arcon vagy orrkenőcsben, vagy a mellkasra kenve sem szabad menta illóolajat tartalmazó készítményt alkalmazni. A gyerekek fokozottan érzékenyek a mentollal szemben, emiatt légzésmegállás vagy légúti görcs alakulhat ki.

♦ Szintén nem javasolt a menta illóolaj külső vagy belső használata a mentolra allergiások esetében. Ez különösen a fogkrémek esetében jelenthet problémát, mivel számos fogkrém vagy szájvíz fodor- vagy borsmentával ízesített.

♦ Várandósoknak, ahogyan fentebb utaltam rá: a borsmenta és a csombormenta illóolaja is ellenjavallt.

Forrás: Pirulakalauz, Larousse gasztronómiai lexikon, A természet füvészkertje 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek