Így hat a gyógyvíz belélegzése a légzőszervi betegségekre

A termalonline.hu számol be arról a nemrégiben készült kutatásról, melyben Dominika Zajac, a varsói Mossakowski Orvosi Kutatóintézet munkatársa azt vizsgálta, milyen hatással van a termálvizes inhaláció a légzőszervi betegségek fő tüneteire és jellemzőire.

Forrás: Shutterstock / Készítette: goodluz

A kutatás, mely korábbi tanulmányok eredményeit összegezte, kiterjed többek között az allergiához hasonló tünetekre, a gyulladásokra, az oxidáns-antioxidáns egyensúlyra, a visszatérő fertőzésekre, a tüdő és az orr egészségére és az életminőségre, emellett az inhalálás történetét is bemutatja.

Mint a szerző hozzáteszi, bár a kezelés hosszú távú eredményt mutat mellékhatások nélkül, kevés a jól megalapozott kutatás a hatásmechanizmusáról. A szakirodalom ugyanakkor egyetért abban, hogy a termálvíz belégzése a légzőszervi megbetegedések szinte minden megnyilvánulása esetén előnyös, és a legfontosabb hatása, hogy visszaállítja a szervezet megfelelő védekező mechanizmusait.

Mint a termalonline.hu kifejti, azok a leghatékonyabb kezelések, melyek során a termálvizet közvetlenül lélegzik be, például porlasztva, melyre az egyes fürdőkben megtalálható inhalatóriumokban van lehetőség, de már maga a medencében tartózkodás is gyógyító hatású lehet. Mint írják, a kutatások szerint mindegyik típusú víz hatásos lehet, de úgy tűnik, a kénes vizek gyógyhatása a legerősebb.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek