Termálkutat is fúrtak a Belvárosban nyílt új wellnessközponthoz

Még csak próbaüzemmel nyílt meg a Belváros új sport- és élményközpontja, a Vadász utca 30. szám alatti létesítményt egyelőre az V. kerületben élők használhatják - adja hírül a pestbuda.hu.

Az épületet, amelynek homlokzatát az emberi izomrostok motívuma teszi különlegessé, Skardelli György, Kossuth-díjas építész tervezte. Az épületben, az V. kerületben az elmúlt években mindinkább látható zöld, ökológiai szemlélet is megjelenik, az önkormányzat kifejezett szándéka volt, hogy a létesítmény alacsony energiafelhasználású legyen, saját termálkúttal, illetve a tetőre telepített napelemparkkal. Az energiahatékonyság jegyében kettős homlokzattal tervezték meg az épületet: a valódi homlokzat elé feszített fém-üveg szerkezet az épület teljes magasságában végigfutó fényudvart hoz létre, ezáltal a természetes fény eljut a földfelszín alatti szintekre és szerepe van az épület energetikai rendszerében is.

A beruházás részeként az önkormányzat 800 méter mély termálkutat fúratott és sikerrel járt, az így felhozott termálvíz az épület fűtésére, a medencék vízének vízmelegítésére és nem utolsó sorban fürdőzésre is alkalmas.

A többszintes komplexum számos funkciót magában foglalva egy mindössze 35x19 méteres telek területét sokszorozta meg olyan praktikus építészeti megoldásokkal, mint az úszómedence fölé függesztett tanmedence vagy a sportcsarnok nyújtóterasza és a rendezvénytermek mozgatható falai.

Az új létesítményben 4 pályás, 25 méteres medence, tanmedence, termálvizes wellness részleg, szaunák, gőzkabin, jakuzzi, röplabda-, kosárlabda-, tollaslabdapálya, teqball asztalok, fitneszközpont, sportstúdiók és Budapest második legmagasabb mászófala várja majd az érdeklődőket.

Bár a sportközpont már tavaly elkészült, megnyitására a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor, azonban idén nyáron megindulhat – az őszi nyitáshoz szükséges – vendégek bevonásával zajló próbaüzem, egyelőre szűk körben, kizárólag a belvárosiak közösségének részvételével. A létesítmény megépítését kormányzati támogatással valósította meg a kerület.

Az új központ magával hozta a környező Vadász utca és Nagysándor József utca fejlesztését is, amelyet Belváros Önkormányzata 2020-ban 20 egyedből álló fasorral, akadálymentesítve, természetes kőburkolattal megújítva adott át.

 Címlapkép forrása: facebook.com/Szentgyorgyvolgyi

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek