Több lépcsőben nyitnak meg a budapesti fürdők, íme, a részletek

Az első lépcsőben a Széchenyi, Gellért, Rudas, Lukács, Paskál és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő nyitja meg kapuit május 1-jén. Pünkösdi, azaz május 23-i nyitásra készül a Palatinus és a Pesterzsébeti fürdő. Végül június elejétől fogad vendégeket a Dandár fürdő, valamint a Római strand és Pünkösdfürdő. A fürdők pontos nyitva tartása az adott fürdő honlapján elérhető - tudtuk meg a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. közleményéből.

A Széchenyi fürdőForrás: baklava/Pixabay

Mint írják, a vonatkozó kormányrendelet alapján 18 év felett csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni, ennek ellenőrzése az üzemeltető felelőssége és kötelezettsége. Kivételt képeznek azok, akik gyógyászati szakrendelésre beutalóval érkeznek, nekik nem szükséges a védettségi igazolvány. Azok a 18 éven aluliak, akiknek nincs védettségi igazolványuk, csak védettségi igazolvánnyal rendelkező, védett személy felügyeletével látogathatják a fürdőket. A 18 éven aluliak életkorát ellenőrzik, az diákigazolvány felmutatásával is igazolható. A védettségi igazolványok ellenőrzését a testhőmérséklet mérésével együtt a fürdők bejáratánál végzik.

A fürdők felkészítési munkálatai a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai szerint zajlottak. A BGYH Zrt. munkatársai fokozott nagytakarítási és fertőtlenítési munkákat végeznek valamennyi fürdő területén. Az újranyitásra a medencék vizét teljes körűen bevizsgálják, az előírások szerint fertőtlenítik, minőségét két óránként ellenőrzik. A belépéshez használt proxy órákat szintén minden használat után fertőtlenítik, a forgalmasabb látogatótereket (pl. beléptetés, közlekedőterek, vizes blokkok, mellékhelyiségek) legalább óránként, a medence-, illetve lépcsőkorlátok, vízbe jutást segítő eszközöket 30 percenként fertőtlenítik. A vendégeknek alkoholos kézfertőtlenítőket helyeznek el.

A járványügyi helyzet miatt számos előírást (papucs használata, medencék használata előtti zuhanyzás) fokozottan ellenőriznek. Papucs nélkül továbbra sem engedik be a látogatókat a fürdő területére. A pénztárak előtt és a büféknél kötelező a védőtávolság betartása, melyet felfestett pontok segítenek. Belépéskor és a fürdők belterében - kivéve a medencetérben, szaunában és gözkabinban - az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező.

Május 3-tól újra igénybe vehető a NEAK által támogatott gyógyvizes gyógymedence szolgáltatás is. A korábban felírt kúrák folytatólagosan igénybe vehetők, azokat nem szükséges újra felíratni. Az egészségügyi ellátásokra vonatkozó előírás szerint gyógyszolgáltatások kizárólag előzetesen egyeztetett időpontokban vehetők igénybe.

A belépők a koronavírus járvány kitörése előtti árakon érhetők el, és természetesen továbbra is lesz lehetőség gyermek-, diák- és nyugdíjas jegy, illetve komoly kedvezményeket nyújtó családi belépők megvásárlására. A korábban megvásárolt bérletek, ajándékutalványok érvényessége automatikusan meghosszabbodik, és újra igényelhető a Széchenyi, Gellért és Rudas fürdőkbe kedvezményt biztosító Zsigmondy kártya, mely immár nem csak az adott évben, hanem a vásárlástól számított 365 napig érvényes.

A sorban állás elkerülése érdekében javasolják, hogy online, a www.budapestgyogyfurdoi.hu oldalon vásároljanak jegyet a látogatók, ezzel lehetőség van arra, hogy a mobil telefonra érkező QR kód segítségével várakozás nélkül áthaladjanak a beléptető kapun. Online vásárláskor 10% kedvezményt lehet igénybe venni. A fürdők területén pedig – a korábbi gyakorlatnak megfelelően - kizárólag bank- vagy feltöltőkártyával lehet fizetni.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek