Szaunatransz avagy a művészet és szaunázás találkozása egy kiállításon

teamLab nevű művészeti cég a művészetet és a szaunázást egyesítette úgy, hogy magával ragadó kiállítási élményt kínáljon Tokió dinamikus szórakozónegyedében, a Roppongiban. A 2021. augusztus végéig tartó interaktív szenzoros kiállításon a vendégek lenyűgöző műalkotásokat nézhetnek meg - pontosabban vehetnek részt bennük, miközben meditatív állapotban szaunáznak.

Egy egészen újfajta ellazulűst és művészeti befogadást kínál a szauna-transzForrás: teamlab.art

Yasutaka Kato, a Keio Egyetem Orvostudományi Karának professzora és a Japán Szaunaszövetség képviselője szerint a szaunatransz egyedülálló neurológiai állapot, amelynek során az ember felélénkül, és vérében növekszik az adrenalin, noradrenalin, endorfin, valamint oxitocin és szerotonin szintje. A cél, hogy a látogatók ebben az állapotban ellazuljanak, tágítsák érzékszervi tudatosságukat, és mélyebben elmerüljenek a műalkotásokban.

A teamLab nemzetközi művészeti kollektíva szerint a szaunatransz „kiélesíti az érzékeket, megtisztítja az elmét és rávilágít a környező világ szépségeire. Így meg lehet tapasztalni mindazt, ami általában észrevétlen marad." Nézzék, hogyan fest ez a gyakorlatban!

A kiállítás folyamatosan áramló élményt ad, amely a szaunából, egy hideg fürdőből és egy kiállítótérből áll, ahol a látogatók pihenhetnek, miközben interaktív művészeti installációk veszik őket körül. A kiállítás vendégeinek fürdőruhát kell viselniük, és az élményt úgy kell kezdeniük, hogy öt-tíz percet eltöltenek a hét szauna valamelyikében, amelyek közül mindegyikben más a hőmérséklet és a páratartalom, az illatok és a fények, és más-más zenéket hallhatnak a bent tartózkodók. Ezután a látogatók a hideg zuhanykabinba mennek, ahol két különböző művészeti installáció található. Miután megtörölköztek, beléphetnek a három kiállítótér valamelyikébe, ahol a teamLab új Supernature Phenomena (Természetfeletti Jelenség) című projektjén alapuló munkákkal találkozhatnak, amelyek látszólag felülírják a természeti törvényeket.

Ilyen például a Levitáció nevű installáció is, amely egy padló és a mennyezet között lebegő, nagy, fénylő gömbből áll.

Ha valaki megérinti, a gömb leesik a földre és elgurul, de ha nem érnek hozzá újra, lassan ismét a levegőbe emelkedik, mintha vissza akarna kerülni az eredeti állapotába. A látogatóknak azt ajánlják, hogy egy-egy ilyen szaunaciklust legfeljebb háromszor ismételjenek meg.

„Új értékszemléletet akartunk felfedezni, miközben lebontjuk azokat a korlátokat, amelyeket az emberek a művészeten keresztül észlelnek maguk és a világ között. A váltakozó hideg és meleg fürdőkben a látogatók megnyithatják elméjüket és eggyé válhatnak a művészettel." A teamLab 2019 óta kutatja elkötelezetten a művészet és a szauna ötvözésének lehetőségeit, miközben a japán szaunázás történelmi hátterét kutatja – írja a spabusiness.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek