Ezek voltak 2020-ban a legnépszerűbb termálfürdős települések Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) településszintű adatai alapján a Termál Online cikkében idén is összegyűjtötte azokat a termálfürdős településeket, amelyek az elmúlt évben a legtöbb turistát vonzották. Ehhez a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák számát vették alapul – amely nem foglalja magában a magánszálláshelyek adatait. Az eddigi statisztika szerint a belföldi vendégforgalom alapján Budapest után Hajdúszoboszló, Zalakaros és Hévíz volt a három éllovas.

A Széchenyi gyógyfürdő a külföldi turisták egyik kedvenc fürdőjeForrás: baklava/Pixabay

Idén nem Top 10-es, hanem 10+1-es listákat készítettek, a budapesti turizmus ugyanis még ebben a viharvert állapotában is külön kategóriát képviselt. A főváros tavaly 2,3 millió vendégéjszakát produkált, ami az ötszöröse az utána következő településnek. Ugyanakkor egy évvel ezelőtt a budapesti vendégéjszakaszám még 10,7 milliót tett ki. Gyakorlatilag tavaly március elején véget ért a 2020-as fővárosi turisztikai szezon.

A Budapest utáni mezőnyben az éllovasnak Hajdúszoboszló bizonyult. Ez azt is jelenti, hogy helycsere történt, hiszen a 2019-es "békeévben" Hévíz még megelőzte Szoboszlót. Utóbbi annyiból volt helyzeti előnyben, hogy a turisztikai forgalmán belül a korábbi években erősebb volt a belföldi vendégkör, mint a külföldi. Hévíz számára a Covid-helyzet hatalmas kihívást jelentett, ezt figyelembe véve tehát Hévíz sem teljesített rosszul.

Hévíz volt az utolsó fürdő, amely bezárt az országban, de így is nehéz év áll mögötteForrás: ivabalk/Pixabay

Hévízt egy másik zalai üdülőhely, Zalakaros követi a toplistán. Ezzel 2019-hez képest Bük/Bükfürdő elé került Zalakaros. Itt hasonló a helyzet, mint Hévíz és Hajdúszoboszló esetében, azaz Bükfürdőn hagyományosan meghatározóbb a külföldi forgalom, Zalakaros erősségét pedig inkább a belföldi utazók jelentették. A járványhelyzetben az utóbbi most előnynek számított. Ugyanakkor Zalakaros esetében még ezzel együtt is figyelemre méltó, hogy a többi településhez képest jóval kisebb arányú csökkenést szenvedtek el.

Zalakaroshoz hasonlóan Gyula is nagyot mentett, azaz az átlagosnál valamivel kisebb csökkenést szenvedtek el. Gyula esetében is dominánsabb volt az elmúlt években a belföldi turizmus, ez most nekik is némi előnyükre vált.

Pusztán a belföldi vendégforgalmi adatokat nézve említést érdemel, hogy Budapestet és Hajdúszoboszlót ebben az összevetésben Zalakaros követi, miután Hévíz előtt végeztek. Ez ugyanakkor nem írható a Covid számlájára, 2019-ben is már Hévíz előtt volt Zalakaros.

A külföldi vendégéjszakák száma alapján Budapest előnye hatalmas. A vidéki termálos települések sorában pedig Hévíz előnye óriási mindenki más előtt. Utánuk nem változott a Bük, Hajdúszoboszló, Sárvár sorrend.

A 10+1 legnépszerűbb termálfürdős település a teljes vendégforgalom alapján – 2020 (vendégéjszakák száma)

1. Budapest 2 371 513

2. Hajdúszoboszló 468 875

3. Hévíz 427 123

4. Zalakaros 408 848

5. Bük(Bükfürdő) 282 650

6. Sárvár 246 470

7. Miskolc (Miskolctapoplca)  241 403

8. Gyula 229 934

9. Szeged 229 033

10. Eger 217 201

11. Debrecen 196 597

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek