Aláírásgyűjtésbe fogtak a hazai csomagolásmentes kozmetikumokért

Az aláírásgyűjtést a Szabad aHangontették közzé és a kampány szervezője azt kéri a dm és Rossmann áruházaktól, hogy Magyarországon is vezessék be a sampont, tusfürdőt, mosó- és mosogatószert csomagolásmentesen kínáló utántöltő automatákat. Az áruházak Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában és Romániában már üzemeltetik az utántöltőket, de egyelőre még csak próbaüzemmódban.

A csehországi újratöltőállomás híre végigsöpört a netenForrás: u/Lord-AG / reddit

A petíció hatására, ami jelenleg 40 000 aláírásnál tart, a dm marketing és PR menedzsere elmondta, hogy már vizsgálják az utántöltő automaták kihelyezésének lehetőségét, és az osztrák visszajelzések is nagyon biztatóak. De mivel a megvalósítás során a fenntarthatóság az egyik legfontosabb szempont, ezért alaposan fel kell mérni a lehetőségeket és igényeket, azaz nem szeretnék kiépíteni, majd két hónap után megszüntetni az utántöltő-automatákat.

A Rossmann tavaly év végén indította útjára a csehországi csomagolásmentes automatákat. Ezt példaként véve az automata a következőképp működik: a vevők az első alkalommal egy bizonyos összegért megvesznek egy üres flakont, amelynek vonalkódját a töltőautomata leolvassa, és a megfelelő termékkel megtölti. A gép kinyomtatja a felhasználhatósági határidőt, amit a vásárló felragaszt a flakonra, a következő alkalomtól kezdve pedig a kiürült flakonnal tér vissza a boltba, és újra tölti az a szükséges termékkel – olvasható a StoreInsider oldalán.

A csehországi adatok szerint, ha mindenki átállna az újratöltésre az adott háztartási termékeknél, akkor évente 5 ezer tonnával csökkenne a műanyagszemét mennyisége.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek