A világon először ez az olasz síparadicsom lesz műanyagmentes

A világ első műanyagmentes síterepét alakítják ki az észak-olaszországi Trentino megyében, miután egy kutatás rámutatott arra az ijesztő tényre, hogy az alpesi gleccserek már ugyanannyira szennyezettek apró műanyagrészecskékkel, mint az európai tengerek – adta hírül az MTI.

A Peio hegy sem kerülte el a civilizációs betegséget, műanyagszemcsék lepik elForrás: Giuliano Bernardi/Wikipedia

Első lépésként száműzik  az egyszer használatos műanyageszközöket a Pejo3000 nevű síterep menedékházaiból, szállodáiból és vendéglőiből, de megválnak a tartósabban használt műanyag edényektől is. Még a kis majonézes vagy ketchupos tasakokat is eltüntetik, amelyeket ezrével szórnak szét a turisták.

Az 1400 és 3000 méter magasságban fekvő síterep gazdái a későbbiekben a turistákat is arra akarják ösztönözni, hogy lehetőleg ne vigyenek magukkal az Alpokba műanyag tárgyakat, főleg eldobhatókat.

A dél-tiroli síterepek működtetői azután üzentek hadat a műanyagnak, hogy milánói egyetemek közelmúltban közzétett tanulmány kimutatta: a Stilfser Joch (olaszul Stelvio) Nemzeti Parkban lévő Forni gleccser jege kilogrammonként 74 mikroműanyagot tartalmaz, vagyis a 11 négyzetkilométeres, Olaszország egyik legnagyobb és leglátogatottabb gleccserét összesen 131-162 millió műanyagrészecske szennyezheti.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek