A WWF Prado festményekkel hívja fel a figyelmet a klímaváltozásra

A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet és a madridi Prado Múzeum közös kampányt indít, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás hatásaira.

Joachim Patinir: Átkelés a folyón (1515-1524)Joachim Patinir/Museo Nacional del Prado

Erről a hétfőn indult 25. ENSZ-klímaváltozási csúcstalálkozón döntöttek Madridban, ahol politikai vezetők és diplomaták találkoztak, hogy megvitassák a klímaváltozással kapcsolatos aktuális kérdéseket, írja a BBC.

A konferenciát eredetileg Chilében tartották volna, de az ottani kormány lemondta a hetekig tartó polgári zavargások miatt.

A találkozón négy festményt választottak ki a Prado gyűjteményéből, hogy a különböző, klímaváltozással kapcsolatos jelenségek következményeit illusztrálják.

A spanyol barokk festő Diego Velázquez IV. Fülöpöt lóháton ábrázoló képe az emelkedő tengerszintet jeleníti meg a kampányban.

A spanyol romantika ismert alakja, Francisco de Goya Napernyő című képe a klímamenekültek társadalmi drámáját, a németalföldi reneszánsz alkotó Joachim Patinir Sztüx vizén átkelő Kharónt ábrázoló képe pedig a szélsőséges aszály hatását a folyóra és a növényekre.

A negyedik kép a spanyol impresszionista festő Joaquín Sorolla Fiúk a strandon című festménye, ami a fajok kihalására hívja fel a figyelmet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek