Tovább már nem hagyják elfolyni a gyógyvizet

  A római korban is meglévő, újrafakadt források vizéből megkezdték egy pihenőtó kialakítását Dunaalmáson, a Bécs és Budapest közötti kerékpárút szomszédságában. A pihenőtó 1800 négyzetméteres lesz, mélységét pedig két és fél méterre tervezik. Az egyik partot fövenyessé alakítják, a tó körül sétányt is lesz.

  Gyerekekkel is kellemes lesz majd a tóban lubickolniForrás: Shutterstock / Készítette: YanLev

  A tavat tápláló forráskút kicsivel több, mint 23 Celsius fokos, hozama akár az ezer litert is eléri percenként. A víz iható tisztaságú, páratlanul magas szulfidtartalmú, reumatikus panaszokra is ajánlott, valamint jelentős a szulfát, kalcium és magnéziumtartalma is.

  A faluban 1914-től 1986-ig működött a forrásokra épült strand, majd a szénbányászat túlzott vízkiemelése miatt elapadt az utánpótlás. Mire visszatértek a fakadó vizek, a létesítmény állapota leromlott és elbontották.

  Dunaalmás egy földalatti hegység csúcsán található, már a rómaiak is fürdőházat építettek a melegvizű kénes forrásra. A komáromi múzeumban látható egy emlékkő, melyet Pannónia kormányzója állítatott, miután a forrásvíztől meggyógyult. A legendák szerint 1751-ben Mária Terézia erre járva felfigyelt a római maradványokra és Bécsbe visszatérve utasítást adott orvosának a víz vizsgálatára. Torkos Jusztusz János szerint a víz mérsékli a gyomorpanaszokat, kéntartalma enyhíti a bőrpanaszokat, mikroelemei pedig nyugtató hatásúak, csökkentik a depressziót.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!