A termálfürdők mentették meg a Balaton 2018-as évét

Kijöttek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai a kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról. Anélkül, hogy sok számmal traktálnánk olvasóinkat, inkább összefoglaljuk a Balatontipp.hu részletes összefoglalóját, amiből kiderül, a Balaton térségében Siófok már a negyedik helyre csúszott vissza.

A legfontosabb megállapítás, hogy úgy tűnik, a Balaton térsége, de főleg a partmenti terület elérte kapacitási határát: az egész térség tavalyhoz képest 1,6 százalékkal több vendéget fogadott, a partvidék viszont alapvetően stagnált. A régiót a termálfürdők vidéke, azaz a nyugati partvidéktől Zala mélye felé eső rész húzta csak fel, a partvidék maga viszont bőven az országos átlag alatt maradt fejlődésben.

A Hévízi Tófürdő felülnézetbőlForrás: wikipédia / Készítette: HTME

A tavalyi év összes vendégéjszakája tekintetében Hévíz nyert 1,1 millió feletti számmal, majd kis leszakadás után jön a kb. 725 ezres Balatonfüred, a 838 ezres Zalakaros és a negyedik helyre csúszott Siófok a maga 632 ezer éjszakájával. Utána valóban nagy szakadás következik, az ötödik helyezett Zamárdiban már csak kb. 196 ezer éjt aludtak.

Érdekesség, hogy az olyan turisztikailag jelentősebbnek ismert városok, mint Keszthely (9.), Balatonalmádi (11.) vagy épp Badacsonytomaj (20.) mennyire lent találhatóak a táblázatban.
Hévíz esetén különös még, hogy növelte a belföldi látogatói, és csökkentette a külföldiek számát. Siófok mélyrepülésben van, ami annyira durva, hogy 10 százalék feletti a visszaesése mind belföldi, mind külföldi turisták tekintetében.

Ezzel szemben Zalakaros több mint 15 százalékot tudott fejlődni. Újabb ellenpólus Keszthely, ami konkrétan bezuhant, a belföldi éjszakák száma 23 százaléknál is többel, a külföldieké majdnem 32 százalékkal annak ellenére, hogy itt tartották tavaly a B.my.lake fesztivált (ami idén visszaköltözik Zamárdiba).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek