Ezekre a helyekre mindenképp látogass el, ha Pécsen jársz!

Ha voltál már Pécsen, biztos téged is elfogott az az érzés, mintha egy mesekönyvet lapoznál: minden oldal újabb csodákat rejt. A mediterrán hangulatú, macskaköves utcák, a pezsgő kultúra és a történelmi kincsek mind rád várnak. Ha szeretnél felejthetetlen pillanatokat szerezni, akkor ezeket a helyeket semmiképp se hagyd ki!

Széchenyi tér

Pécs szíve, a Széchenyi tér tökéletes kiindulópont egy városnézéshez. A tér közepén található a híres Gázi Kászim pasa dzsámija, ami az Oszmán Birodalom korából maradt ránk - ma pedig katolikus templomként funkcionál.

Közvetlenül mellette áll a Zsolnay-kút, amely a város híres kerámiagyárának emlékét őrzi. Sétálj egyet a téren, ülj be egy kávéra valamelyik hangulatos kávézóba, és élvezd, ahogy átjár a kultúra és a nyugalom.

Széchenyi térForrás: Minoli / Shutterstock

Pécsi Székesegyház

A Pécsi Székesegyház, vagyis a Szent Péter és Szent Pál Bazilika egy igazi építészeti remekmű. A székesegyház több, mint ezer éves múltra tekint vissza, és számos stílusjegyet ötvöz magában, a román és gótikus elemekkel kezdve egészen a barokk és neoromán díszítésekig.

Az épület négy impozáns tornya már messziről is lenyűgöző látványt nyújt. Bent csodálatos freskók, szobrok és egy gyönyörű orgona várják a látogatókat. Ne hagyd ki a kriptát sem, ahol a középkor óta őrzik a püspökök sírjait. 

  • Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig 9:00-17:00-ig, kivéve a vasárnapot, amikor 11:30-17:00-ig
  • Jegyárak: teljes árú: 2.800 Ft, kedvezményes: 2.200 Ft, családi:5.600 Ft
Pécsi Székesegyház, Szent Péter és Szent Pál BazilikaForrás: Shutterstock/Devalro

Zsolnay Kulturális Negyed

A Zsolnay Kulturális Negyed egy olyan hely, ahol a művészet és a kreativitás találkozik. Az egykori porcelángyár területén kialakított kulturális központ számos múzeumnak, galériának és műhelynek ad otthont.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra történetét bemutató kiállítások mellett megtekintheted a Zsolnay család történetét és a híres eozin mázas kerámiák gyűjteményét is. Sok-sok rendezvényt szerveznek itt, többek között koncerteket, családi napokat, ifjúsági programokat.

A negyedben található Planetárium és a 3D-s technológiát alkalmazó látványosságok interaktív módon mutatják be a tudomány és a művészet világát. Ha csak egy dolgot nézhetsz meg Pécsen, akkor ez legyen az!

Zsolnay negyedForrás: Pécs

Pécsi Nemzeti Színház

A Pécsi Nemzeti Színház nem csupán az előadások miatt lehet érdekes, hanem maga az épület kinézete miatt is, hiszen egy műalkotás. A neobarokk stílusú színház épülete 1895-ben nyitotta meg kapuit, és azóta is a város kulturális életének központja. Az impozáns belső tér és a gazdagon díszített nézőtér már önmagában is lenyűgöző.

Az ott bemutatott előadások – legyen szó operáról, balettről vagy színházi darabról – mindig magas színvonalúak és izgalmasak, de jó előre jegyet kell váltani egy-egy darabra, mert gyorsan elfogynak az ülőhelyek.

A Pécsi Nemzeti Színház - illusztrációForrás: Derzsi Elekes Andor/commons.wikimedia.org

TV-torony és Misina tető

A Misina-tetőn álló TV-torony Pécs egyik ikonikus látványossága. A 197 méter magas torony kilátóteraszáról páratlan kilátás nyílik a városra és a környező Mecsek hegyvidékre. Különösen naplementekor érdemes felmenni, amikor a lemenő nap fényei varázslatosan festik meg a tájat.

A toronyban található étterem kiváló helyszín egy ebédre vagy vacsorára, hiszen ilyen kilátásban még talán jobban is esik az amúgy hihetetlen finom étel. A Misina tető környékén számos túraútvonal is várja a természet szerelmeseit, így egy kellemes séta vagy kirándulás is beiktatható a programba.

  • Nyitvatartás: hétfő-csütörtök: 10:00 - 18:00, péntek - szombat: 10:00 - 20:00, vasárnap: 10:00 - 18:00 (az étterem minden nap 11:00-tól üzemel)
  • Jegyárak: teljes árú: 1.400 Ft, kedvezményes diák, nyugdíjas: 1.200 Ft, gyerek (4-14 év): 800 Ft
TV-Torony, PécsForrás: Shutterstock/feelthedrone

(Forrás: www.tvtoronypecs.hu, www.zsolnaynegyed.hupecsiegyhazmegye.huwww.pnsz.hu)

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek