Meglepő trend terjed a családi nyaralások terén

Szóba jöhet egyáltalán egy többgyermekes családban, hogy csak az egyik gyerek utazzon el nyaralni valamelyik szülővel? A rohamosan terjedő utazási szokás éltetői szerint felér egy terápiával az ilyen program, és hosszú távon képes mélységgel és tartalommal megtölteni a szülő-gyermek kapcsolatot. 

Hatéves volt Sonja Prokopec fia, amikor elvitte őt első, privát útjukra. Rómába utaztak, és annyira emlékezetes volt az élmény az édesanya számára, hogy már a második közös útjukat tervezi erre a nyárra.

Ritkán tud egy többgyermekes anya kizárólagos figyelmet szentelni valamelyik gyermekének. Jó alkalom erre egy közös utazás kettesben. Képünk illusztrációForrás: Shutterstock/Elizaveta Galitckaia

Nagyon élvezem az egy-egy ilyen alkalmat, amikor csak kettesben utazunk" – mondta. "Nincs zavaró tényező, nincsenek viták a testvérek között, az együtt töltött idő kiváló minőségű. A fiam még mindig a Rómában töltött napokról áradozik, és alig várja a júniusi londoni utazásunkat."

A kizárólagos figyelem élvezete

Prokopecnek és férjének három közös gyermeke van, a most 10 éves fiuk és két fiatalabb lányuk.Többnyire együtt utazunk, de az egy gyerek, egy szülő felállásban eltöltött időnek olyan előnyei vannak, amelyeket a családi kirándulások nem képesek megadni – mondta.

"Ha csak az egyik gyermekemmel utazom, akkor 100 százalékosan az ő szükségleteire koncentrálok" - tette hozzá. „Emellett, mivel nem terhel meg, hogy sok különböző igényt elégítsek ki egyszerre, úgy érzem, jobban is teljesítek szülőként – türelmesebb, játékosabb tudok lenni, és sokkal inkább át tudom érezni az adott pillanat jelentőségét. Ráadásul a fiamnak nagyon fontos az a figyelem és szeretet, amit együtt élünk meg ilyenkor, csak mi ketten" – magyarázta Prokopec.

A nő férje, aki mindig ragaszkodott ahhoz, hogy a család összes tagja mindent közösen csináljon, beleértve az utazást is, most mégis támogatja ezt az elképzelést. „A férjem is egyedül vitte a fiamat Törökországba, és nagyon szerette. Ő is látja benne az értékeket" – mondta a CNBC Travelnek.

Prokopec eddig még nem utazott egyedül két legfiatalabb gyermekével, elsősorban a pandémia miatt. De határozottan változtatni szeretne ezen, és nekik is dedikál majd saját időt az utazásra, hiszen a koncepciónak csak akkor van értelme, ha annak pozitívumait minden gyerek átélheti a családban, és senki sem marad ki a csak neki szentelt figyelemből és utazási élményből.

Egyre több híve akad

A felsőkategóriás utazások szervezésére specializálódott Scott Dunn társaság a szülőt és a gyermeket összekapcsoló nyaralást az egyik legnépszerűbb új utazási trendnek tartja.

A brit cég szerint különösen az anya-lánya utak száma növekszik, bár az apa-gyermek programok is egyre népszerűbbek.

„A szülő-gyermek párosok gyakran választanak olyan úti célt, amely mindkettejük érdeklődésének megfelel, így bensőségesebb, "összedrótozó" élményekben lehet részük" – mondta a Scott Dunn vezérigazgatója, Mike Harlow.

A szakember Norvégiát ajánlja túrázásra és kerékpározásra, Finnországot pedig az északi fény megtekintésére. Afrika nagyon népszerű a tinédzserrel utazó szülők körében. A pénztárcabarátabb lehetőségek között Kambodzsát, Vietnámot, Thaiföldet és Srí Lankát javasolja az érdeklődőknek.

Harlow elmondta, hogy cége a közelmúltban segített egy apa-fiú párosnak kambodzsai utazását lefoglalni, amely az ország történelmére és nemzeti parkjaira összpontosított. „Volt egy anya-lánya páros is, ők Dél-Koreába indultak egy koreai filmdrámák és popzenék témájú utazásra, míg egy másik anya-fia páros Indiába utazott, hogy együtt járják be a klasszikus Arany Háromszöget" – mondta.

Az anya-lánya utak egyre népszerűbbek. Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

Tavaly úgy döntöttem, lefoglalom a saját anya-lánya utazásomat a legidősebb gyermekemmel. Az irigykedő fiatalabb gyermekeimnek pedig megígértem, hogy a 10. születésnapján mindenkit elviszek egy saját utazásra - mesélte Monica Pitrelli.

Az otthonmaradó gyerekek is profitálnak

Hogy eldöntsük, hova utazzunk, egy sor egyszerű kérdést tettem fel a lányomnak: strand vagy hegyek, hideg vagy meleg idő, állatok vagy kalandsportok? Válaszai alapján bemutattam neki néhány ötletet. Egy elefántrezervátumot választott végül a thaiföldi Chiang Rai közelében. Az üdülőben egyik reggel azt javasoltam, hogy foglaljunk időpontot egy főzőtanfolyamra, de a lányom hajthatatlanul ragaszkodott ahhoz, hogy inkább a helyi küzdősportot, a thai boxot próbálja ki. Legyőzve a késztetést, hogy arról győzködjem, hogy nem tetszene neki, lefoglaltam egy foglalkozást. Imádta minden percét.

Ami engem illet, szerettem volna annyi időt tölteni a lányommal amennyit csak lehet, anélkül, hogy mások szükségleteivel kellett volna foglalkoznom. Azon kaptam magam, hogy csupa jó emléket idézek fel neki a múltból – a saját és a férjem korábban soha nem emlegetett történeteit – egyszerűen azért, mert kiengedhettem, hiszen senki sem akart tőlem éppen semmit.

"Az együtt töltött idő sok tanulságos pillanattal szolgált. Olyan leckéket kaptam, amelyeknek már régóta itt volt az ideje.Egy nap a szobánkban pihenve hirtelen eszembe jutott, hogy ebédrendelést kell leadnunk a lányom közelgő tanévére. "Anya" – mondta, és felnézett a könyvéből. "Ezt megtehetjük akkor is, ha hazaértünk".

Mindezek mellett pedig a férjem arról számolt be, hogy csodálatos időt töltöttek közösen otthon a másik két gyerekünkkel, hiszen fajlagosan rájuk is több idő jutott. Hármasban élvezték a saját különleges pillanataikat, megúszva az öttagú családdal együtt járó feszültséget, konfliktusokat. 

Emlékek, amelyek egy életre szólnak

A kaliforniai születésű Madeline Austin szintén öttagú családban nőtt fel. Saját bevallása szerint élénken emlékszik azokra az utazásokra, amelyeket gyermekkorában édesanyjával és nagyanyjával tett.

Az utazások fókuszában mindig valami olyan dolog állt, amiről tudták, hogy nagyon érdekel. Például általános iskolában készítettem egy fogalmazást a Yellowstone Nemzeti Parkról, és a gejzírek megszállottja lettem, így elvittek egy hosszú hétvégére, hogy láthassam azokat a valóságban is – mondta.

Austin elmondta, hogy a családja nem utazott gyakran, ezért nagyon különleges élmény volt az anyjával együtt kirándulni.

„Az én igényeim élveztek elsőbbséget, és az osztatlan figyelem, amit azon a hétvégén kaptam tőle – különösen, mint kissé háttérbe szorult középső gyerek – igazán különleges volt számomra, és örökké emlékezni fogok rá" – mondta.

Felidézte a pillanatot, ahogy az anyja kezét fogja, és közösen nézik, amint a gejzír feltör a föld mélyéről. „Arra is emlékszem, hogy a sétától fáradtan hagytam el a parkot, vacsoráztunk, és rendelhettünk üdítőt is,  ami nem volt gyakran otthon."

A szülő-gyermek páros utazás elmélyíti a kapcsolatot. Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

A 27 éves Austin nem alapított még családot, de megfogadta, hogy egy napon saját gyermekeivel folytatja a hagyományt.

„Olyan különleges alkalom ez, ami megteremti, hogy úgy kapcsolódhass a gyermekedhez, amelyre otthon nincs lehetőség."

Azok, akiknek a cikket olvasva rokonszenvesnek tűnik ez az utazási irányzat, ne keseredjenek el, ha - különösen nagycsaládosként - nem engedhetnek meg maguknak egy norvégiai vagy thaiföldi kiruccanást. A szoros kötődést eredményező közös élmények, közös küzdések, meghitt pillanatok éppúgy megszerezhetők egy vadkempingezés során a Bodrog partján, vagy a Nagy-Rozsutecet megmászva a szlovákiai Kis-Fátrában, mint az Andamán-tenger homokfövenyén sütkérezve. A lényeg a kizárólagos figyelem, a minőségi együtt töltött idő és a közösen szerzett élmény.

 

Előző
  • 1
  • 2
Következő
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek