Egészen ritka és látványos csillagászati jelenségben lehet részünk június elején

Június 3-án egy olyan együttállás fog bekövetkezni, ami még a különleges csillagászati alkalmak között is egészen egyedi. Mi is történik majd?

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock/Leah-Anne Thompson

A csillagászok kalkulációi szerint a Jupiter, a Merkúr, a Mars, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz a Nap körüli keringésük során lényegében egy egyenes vonalba kerülnek majd. És bármennyire hihetetlen, az első négy szabad szemmel is látható lesz, akiknek pedig távcsövük is van, az Uránuszt és a Neptunuszt is megcsodálhatják - írja a LADbible cikke alapján a Helló Magyar.

A különleges, hatos bolygóegyüttállásra június 3-án, hétfőn a korai hajnali órákban kerül sor. 

Kate Pattle, a University College London Fizikai és Csillagászati Tanszékének oktatója elmondta, hogy az együttállás nem jelenti azt, hogy az égitestek valóban kapcsolatba kerülnek egymással. Hangsúlyozta, hogy teljesen véletlen jelenségről van szó. És bár a Földről nézve sorba rendezettnek tűnnek a bolygók, valójában is nem lesznek azok.

2024 és 2025 során lesz még egyébként négy hasonló esemény: idén augusztus 28-án, jövőre pedig január 18-án, február 28-án és augusztus 29-én. 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek