Videó: Szabályos fehér karikákat ereget az égboltra az Etna

Nem mindennapi látványt sikerült megörökíteniük a fotósoknak és videósoknak, ahogy fehér gyűrűket pöfékelt ki magából a szicíliai Etna. Azonban a szakértő óvatosságra inti a híres vulkán látogatóit – írja a metro.co.uk.

Kilátás Catániából a „vulkáni örvénygyűrűkre”, amelyek több száz méterrel emelkednek az Etna pereme föléForrás: Anadolu via AFP/2024 Anadolu/Salvatore Allegra

A furcsa látvány miatt a helyiek a világ egyik legaktívabb vulkánját, az Etnát a „Gyűrűk Asszonyának" nevezték el. Bár gyakran „füstkarikának" nevezik a jelenséget, a vulkán krátereiből felfelé sodródó fehér, szinte tökéletes körök valójában kondenzált vízgőzből állnak – akár a felhők.

Ana Casas Ramos, az Ausztrál Nemzeti Egyetem vulkanológusa magyarázta el a jelenséget.
"Ez kondenzált vízgőz, ami önmagában színtelen, de ha eléri a kondenzációs szintet, akkor fehéres lesz – és ezt látjuk. A hőmérséklet különbség az oka annak, hogy ez a vízgőz gyorsan feljön és lecsapódik, majd gyűrűket képez. A vízgőz nagyon forrón távozik a vulkán szájából, majd amikor eléri a sekély, például a légköri szintet, hideg levegővel találkozik, és ekkor jön létre ez a páralecsapódás" – részletezi a jelenséget.

Az újra aktív vulkán egészen különleges jelenséggel mutatkozott be az elmúlt napokbanForrás: Anadolu via AFP/2024 Anadolu/Salvatore Allegra

Azonban továbbra is óvatosságra intett mindenkit, aki látogatást tervez, hogy megnézze a gyűrűket.

„Annyira szokatlan az alakja, és azt sugallja, hogy a vulkán valami nagyon jellegzetes dolgot csinál". Igen, gyönyörű, de azt súgja nekem, hogy valami változik, és ebben az értelemben nagyon okos lenne az óvatosság" – teszik hozzá Dr. Ramos.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek