Élményközponttá alakítják a Dunakanyar legfontosabb látnivalóját

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében. Modern kulturális és oktatási központ is létrejön a turisták számára – írja a ripost.hu.

Teljesen megújul a Visegrádi várForrás: Airpixel - Drone imagery/Shutterstock

Visegrádon a szakemberek márciusban látnak hozzá a fellegvár, áprilisban a völgyzáró fal és az alsóvár, valamint a ferences kolostor részletes feltárásához.

„A régészeti munka egyik legizgalmasabb része valószínűleg a föld alatt rejtőző egykori ferences kolostor romjainak feltárása lesz, ugyanis a területet még sohasem bolygatták. A régészek remélik, hogy rátalálnak egy Károly Róberthez köthető szakrális tér maradványaira is, amely a Szent György lovagrend házi kápolnája lehetett" – mondta el Búzás Gergely múzeumigazgató.

A kolostor feltárása nemcsak a múlt rekonstruálása és újraélesztése, hanem egyben olyan kulturális és oktatási központ megteremtése a közösség és a turisták számára, ahol a történelem élménnyé válik.

Az épületegyüttes olyan lesz, mint Mátyás király idejébenForrás: Zdenek Matyas Photography / Shutterstock

A program a reneszánsz időszakát tekinti Visegrád legmeghatározóbb korszakának, ezért a fejlesztés eredményeként a várrendszer és a királyi palota a Mátyás-korabeli állapotoknak megfelelően születik újjá. A következő években nemcsak az alsóvárat és a Salamon-tornyot, a völgyzárófalat és a vízibástyát rekonstruálják, hanem a visegrádi fellegvár és a királyi palota is megújul.

A kulturális, infrastrukturális és turisztikai fejlesztések mellett akadálymentesítik és gyalogosan bejárhatóvá teszik az épületegyüttest, összekapcsolják a várrendszer alsó és felső részeit. A munkálatokat több ütemben végzik el, hogy a rekonstrukció idején is látogatható legyen a fellegvár, az alsóvár és a királyi palota egy része. Az újjáépítéstől nemcsak a közösség kulturális örökségének gazdagítását várják, hanem azt is, hogy fellendül a város turisztikai élete.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek