Vadkamerába sétált egy vadmacska a Visegrádi-hegységben

Hazánk fokozottan védett fajának, a vadmacskának egyik példányát fotózta le a Visegrádi-hegység védett területén egy, a Vadmacska Fajmegőrzési Program keretén belül kihelyezett vadkamera – olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park oldalán. Íme, a felvétel!

A kihelyezett vadkamera éjszakai felvételén jól látható a vadmacskaForrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

A faj a hibridizáció, tehát a vad- és házimacskák kereszteződése miatt erősen veszélyeztetett. A vadmacska kutatása és védelme érdekében a Budakeszi Vadaspark, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakmai együttműködésében fajmegőrzési program zajlik. A fotózott példány a kutatás egy fontos eredménye, ami arra ösztönzi az együttműködő feleket, hogy tovább bővítsék a kutatási és fajmegőrzési tevékenységet.

A vadmacska sokban hasonlít a házimacskára, de a szakértői vélemény a most fotózott állatot – a külső jegyek (a farok vastagsága és az azon látható gyűrűk száma, a test mintázata alapján) –  vadmacskaként azonosítja.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy aranyos cicakölyköket találtak Felsőzsolcán, amelyek alighanem elkeveredtek az anyjuktól, és amelyekről csak a genetikai vizságlatok után sikerült kidertíteni, hogy vadmacskákról van szó.

Ki gondolná, hogy egy ilyen kedves állat vadon él - illusztrációForrás: Schulcz Andrea/Duna-Dráva Nemzeti Park

Novák Adrián, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője elmondta: a képet a program keretében idén februárban kihelyezett egyik vadkamera rögzítette a Visegrádi-hegység egy zavartalan észak-keleti völgyében, lakott településektől távol.

A fajmegőrzési kezdeményezés az erdei ökoszisztéma szabályozása és a biodiverzitás megőrzése érdekében is fontos. Az őshonos ragadozófajok – mint például a vadmacska – eltűnése megbonthatja az élőhelyeken kialakult ökológiai egyensúlyt, ami komoly károkhoz vezethet. 

A vadmacskát sokan összekeverik a házimacskával, pedig mások az ismertetőjegyei - illusztrációForrás: Shutterstock/WildMedia

Ám a vadmacska populációk száma alacsony Magyarországon: többnyire az Északi- és a Dunántúli-középhegységben, Belső-Somogyban, a Dunántúli-dombság, a Mecsek és a Villányi-hegység, valamint a Körösök vidékén, a Dráva és a Tisza ártéri területeiről ismert.

A Budakeszi Vadasparkban a vadmacskákat fokozottan óvják - illusztrációForrás: Surányi Linda/Budakeszi Vadaspark

A három szervezet által 2021-ben indított Vadmacska Fajmegőrzési Program az 1974 óta védett, 2012-óta fokozottan védett, veszélyeztetett faj kutatását, fennmaradását és védelmét tűzte ki célul. Küldetése a "tisztavérű" vadmacska védelme, genetikai tisztaságának feltérképezése, rejtőzködő életmódjának tanulmányozása, a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Budai-hegység területén. A program keretében a szakemberek kihelyezett vadkamerák segítségével vizsgálják a vadmacskák előfordulását, a populációkat és a megfigyelhető hibridizációt. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek