Jó hír a horgászoknak – Ragadozó halakat telepítenek a Velencei-tóba

Folytatódik a tavaly decemberben megkezdett haltelepítési program a Velencei-tónál. A ragadozó telepítések keretében ma süllőket helyeznek a Fejér vármegyei tóba – írja a feol.hu.

Elő a csónakokkal, április 30 után már várhatóan ki lehet fogni a szabályoknak megfelelő méretű és mennyiségű ragadozó halakat. A fotó illusztrációForrás: MTI/Vasvári Tamás

A Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltsége a FEOL-nak jelezte: a tógazdasági halkészlettől függően, várhatóan 600-800 kg tüskéshátú beszerzéséről gondoskodnak és juttatnak a vízbe a dinnyési hullámtörőnél. A mennyiség hozzávetőlegesen egyik fele 0,6 kg körüli növendék, a másik része pedig nagyméretű, 4-8 kg közötti tömegű ivarérett példány. A szakemberek bíznak abban, hogy a kihelyezett ragadozók a bőséges táplálékbázison szépen gyarapodnak majd, megmaradásukkal sem lesz gond, és rövidesen akár saját szaporulatukkal is segíthetik a tó őshonos halállományának gazdagodását.

A horgászok a süllő kapására tavasszal és ősszel napközben, nyáron pedig reggel, délután és éjszaka is számíthatnak. A fotó illusztrációForrás: Susulyka/commons.wikimedia.org

Az idei évre érvényes horgászrendben foglaltaknak megfelelően egyelőre április 30-ig általános horgászati tilalom van érvényben, amely a ragadozó fajokat védi. Ezt követően várhatóan ismét lehet majd ragadozóra horgászni a Velencei-tónál, azonban ez csak a szigorított alsó és felső méretkorlátok, valamint a kifogható mennyiségekre vonatkozó horgászrendi korlátozások betartásával lesz lehetséges.Az elmúlt év végének átlagosnál csapadékosabb időjárása, valamint az ezzel párhuzamosan végrehajtott intézkedések végre jelentősebb mértékben segítették a tó vízszintjének regenerálódását. Ennek köszönhetően február 25-én, vasárnap reggel 135 centit mutatott az agárdi mérőműszer.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek