Előkerült az elveszettnek hitt kanalasgém

Több hónapnyi kihagyást követően, ismét érkeztek adatok az egyik jeladós kanalasgémről. Ez azért is örvendetes hír, mert utoljára négy hónappal ezelőtt, Szicíliából küldött jelet a GPS-készüléke – írja a Kiskunsági Nemzeti Park a weboldalán.

A hazánkból útnak induló kanalasgémek több mint másfél ezer kilométert vándorolnakForrás: Puskás József/KNPI

A J278-as tojó kanalasgémet 2018 márciusában a Csaj-tavon fogták be, majd jeladóval látták el. A befogás idején ez a madár már biztosan több mint, négyéves volt, jelenleg legalább tízéves lehet.

A madár őszi vonulását eddig hat, a tavaszit pedig öt alkalommal követték végig a szakemberek. Tunéziában a hat telelési szezonban mindig Djaziret Kneiss térségében táplálkozott, ahogy most is innen küldött jeleket. Fészkeléskor a Csongrád-Csanád vármegyében lévő, Felgyőhöz közel eső nádasokat használja évről évre.

A területen a kanalasgémek fészkeléséről korábban nem volt tudomásuk a Kiskunsági Nemzeti Park ornitológusainak, így ennek a kolóniának a megtalálása a jeladózásnak köszönhető. A gémtelep felfedezését követően már hatékony természetvédelmi intézkedéseket is lehet tenni a kolónia megóvásának az érdekében.

Dr. Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője és az egyik jeladós kanalasgémForrás: Szántó Bence/KNPI

A kanalasgémek magyarországi állománya 550–900 pár közé tehető az elmúlt évek adatai alapján. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság eddig 17 kanalasgémet látott el jeladóval.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egyes példányok személyiségükben és viselkedésükben is jelentősen különbözhetnek egymástól: vannak, amelyek felfedező típusok, és az Alföldön nagyobb területet bejárnak, míg más példányok egész szezonban inkább egy-egy szűk területen mozognak, amelyet kiválóan és mélyre hatóan ismernek.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek