Önmagában ezért az új kölyökért érdemes ellátogatni a fővárosi állatkertbe

Bár a kisállatok világrajövetelének legfőbb időszakát a tavaszi és a nyári hónapok jelentik, télire is jut gyermekáldás. December elején Luna, a matakó anyuka adott életet egy újabb kölyöknek a budapesti állatkertben. 

Forrás: www.zoobudapest.com/Bagosi Zoltán

Az első néhány hétben még nem lehetett sokat látni a jövevényből, de január elejére már egyre többször előmerészkedik, természetesen anyjával együtt, így egy kis szerencsével már a látogatók is megcsodálhatják a Pálmaház nagycsarnokában kialakított bemutatóhelyen. A gondozók már azt is megállapították, hogy a kicsi hím ivarú, és hamarosan nevet is keresnek majd neki - olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményében. 

A matakó, más néven déli háromöves tatu (Tolypeutes matacus) Dél-Amerikában őshonos. A húsznál is több ismert tatufaj közül inkább a kisebb, vagy legalábbis közepes termetű fajok közé tartozik. A tatuk, vagy más néven övesállatok emlősö, testüket páncélzat borítja.

A budapesti állatkert nagyközönsége 2016 óta láthatja ezt az állatfajt, az első budapesti matakó kölyök 2018-ban jött világra. 

A matakó különlegessége, hogy a csontpáncélját alkotó elemek közötti kapcsolat annyira rugalmas, hogy az állat szinte tökéletes, páncélozott labdává képes összegömbölyödni. A fej és a farok pajzsa szinte hézagmentesen lezárja a minden oldalról védett gömböt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek