Igazi ritkaság: Nílusi repülőkutyák születtek a debreceni állatkertben

Utódokkal gyarapodott az egyiptomi gyümölcsevő denevérek csapata a Debreceni állatkertben: a tavasszal világra jött, jelenleg még ismeretlen nemű három kölyök egyelőre anyján kapaszkodva tölti idejét a szenegáli fülesmakikkal közösen lakott afrikai éjszakai társasbemutatóban - adta hírül az MTI.

Mint írják, a három jövevénnyel immár 12-re nőtt a gyümölcsevő denevérek debreceni csapata. Az egyiptomi gyümölcsevő denevér, más néven nílusi repülőkutya Afrikától, többek közt Nílus vidékétől Anatólián, Ciprus szigetén, valamint a Közel-Keleten át egészen Pakisztánig előfordul.

Étlapján szinte kizárólag különféle, főként édes gyümölcsök szerepelnek. Szüksége is van a nagy energiatartalmú táplálékra, mivel az aktív repülés rendkívül energiaigényes - ismertette a szakember. Hozzátette: hatalmas, akár 9000-es lélekszámú kolóniákat alkot, amelyek éjszakánként sűrű rajban lepik el a környék gyümölcstermő növényeit. A denevérnek egyszerre általában csak egyetlen utóda születik.

Az egyiptomi gyümölcsevő denevér legtöbbször egy barlang mennyezetén csimpaszkodikForrás: Facebook/Zoo Debrecen

A cseperedő kölyök egyre nagyobb terhet jelent az anyaállat számára, ezért hathetes korától már nem rajta, hanem egy faágon, vagy a barlang mennyezetén csimpaszkodik. Mintegy féléves korára erősödik meg annyira, hogy maga is repüljön - magyarázta Nagy Gergely Sándor, az intézmény vezetője. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek