Ezen a tájon találkozhatunk hazánk legkisebb, sárga bóbitás madaraival

A téli időszakban a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén is gyakran találkozhatunk hazánk legkisebb madaraival, a királykákkal. Ezek az apró énekesek néha egészen közel jönnek az emberhez – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának weboldalán. 

A sárgafejű királykák hazánk legkisebb madaraiForrás: MPF/wikipedia

A királykák mindössze 4-6 grammosak, testhosszuk pedig körülbelül 9 centiméter. Karcsú, vékony lábú, vékony csőrű énekesmadarak. Mivel nagyon aprók, ezért nehéz őket észrevenni, viszont éles, sípoló hangjuk messziről elárulja jelenlétüket.

A sárgafejű és a tüzesfejű királykák egyforma színezetűek: testük nagy része alapvetően zöldes-barnás árnyalatú, szárnytollaik sötétebbek, és egy keresztirányú, világos sáv húzódik a szárnyukon. Mindkét faj fejtetőjét egy nagyon élénk, feltűnő kis tollbóbita díszíti. Ez a bóbita a sárgafejű királykánál általában élénk citromsárga, a tüzesfejűnél pedig egy lángnyelvhez hasonlóan az élénk citrom- és narancssárga árnyalatai találhatók meg benne. A két fajt leginkább az különbözteti meg egymástól, hogy a tüzesfejű királykának van egy fehér szemsávja, a sárgafejűnél viszont ez hiányzik. Mindkét faj költ hazánkban.

Mivel nagyon aprók, ezért nehéz őket észrevenni - ezen a fotón jól láthatók az arányokForrás: https://www.kmnp.hu/

A királykák rövidtávú vonulók. Az Észak-Magyarországon költő példányok az ország déli tájain töltik a telet. A Maros folyó mentén nem költenek, így nyáron ott csak ritkán láthatunk kóborló királykákat, télen viszont gyakran megfigyelhetők. Idén is már december elején találkozhattunk velük a Maros-menti erdőkben.

Ha egyhelyben maradunk, akkor az élelem után kutató apró madárkák akár egy-két méterre is megközelítenek bennünket.

A királykák nemcsak az erdőkben, hanem akár a kertekben, parkokban is megjelenhetnek, főként az örökzöld fákon, cserjéken.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek