Videó: Egyedi színvilágú széncinege bukkant fel a hazai luxus madáretetőnél

Talán emlékszel még arra a luxus madáretetőre, amelyet a Miskolci Egyetem kertjében helyeztek ki egy évvel ezelőtt. A hangulatos kis bútorozott lakásban parafadugóba szúrt "dézsás" szobanövény, tapétázott falak, madarakat ábrázoló képek teszik otthonossá a táplálkozást a széncinegék számára, miközben csodás kilátást élvezhetnek a környező erdőre. Dr. Varga Attila Károly egyetemi docens rendszeresen kijár az extra kényelemmel ellátott etetőhöz, így lett figyelmes egy különleges, fakó színvilágú széncinegére, amelyről fotót és videót is sikerült készítenie.

Különleges színvilágú széncinegeForrás: Dr. Varga Attila Károly/Lakáskultúra/Pinterest

„A Gépészmérnöki és Informatikai Karon oktatott Képfeldolgozás című kurzusom gyakorlati óráihoz évek óta készítek saját fotókat a Miskolci Egyetem parkjában, télen leginkább az Egyetemváros számos pontján elhelyezett madáretetők környékén. A madarak fotózása közben tűnt fel egy olyan széncinege, mely tollazatának számos része festékhiányos, világosabb a megszokottnál. A fekete például teljes mértékben hiányzik, helyette barna szín figyelhető meg; a kismadár tollazatában ez a legsötétebb szín" - írta a tanár úr a Lakáskultúra szerkesztőségének egy levélben.

A kismadarat nem zavarta az emberi jelenlét, sőt, egy kicsit kevésbé félénknek is tűnt, mint társai. és kiközösítésnek sem mutatkozott nyoma fajtársai részéről. A National Geographic szerint a pigmenthiányt az albinizmus enyhébb formája okozza. Ez azt jelenti, hogy a madár még képes a színért felelős melanint termelni, ám ez nem sötét, így a tollazata fehér vagy halvány drapp is lehet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek