Érdekes nevű madárritkaság bukkant fel a Dél-Alföldön

Egy Magyarországon rendkívül ritkán előforduló, érdekes nevű madárfaj, a kalandrapacsirta egyik egyedét figyelték meg a minap a Körös-Maros Nemzeti Parkban. A különleges madár Hódmezővásárhely határában, a Csomorkányi-legelőn bukkant fel – számolt be a felfedezésről a Körös-Maros Nemzeti Park.

A kalandpacsirta védett madár, természetvédelmi értéke 25 000 forint - illusztrációForrás: Dûrzan cîrano/Wikipedia

A megfigyelt madár a marhák által legeltetett gyep melletti földúton mozgott, időnként fel-felugrándozott. Később beszállt a magasabb fűbe, majd onnan is kisétált, végül a szarvasmarhák közé repült.

A feljegyzések szerint hazánkban 1947-ben láttak először kalandrapacsirtát. Az azóta eltelt több mint hét évtized során a mostanival együtt csupán tízszer sikerült megfigyelni egy-egy példányt.

A tíz alkalomból négyszer a Körös-Maros Nemzeti Park területén bukkantak fel a madarak: 1999-ben Kardoskúton, a Fehér-tó melletti gyepen, 2006-ban a Királyhegyesi-pusztán, 2014-ben Makó mellett, a Montág-pusztán, most pedig a Csomorkányi-legelőn.

A kalandrapacsirták a mezei pacsirtáknál testesebbek, aránylag vastag a csőrük és nyakuk alsó részén egy jellegzetes, fekete mintázat található. Tőlünk jóval keletebbre, Románia délkeleti részén (Román-Alföld), Törökországban, Kazahsztánban és Oroszország ázsiai részein költenek. Őszi vonulásuk szeptemberben kezdődik, ez a hazánkba tévedt példány is valószínűleg az első vonulók egyike lehetett.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek