Videó: Vadmacska cicázik a vadkamerával a Börzsönyben

A Duna-Ipoly Nemzeti Park ( DINPI ) közösségi oldalán számolt be arról, hogy továbbra is jól érzi magát a Börzsönyben elkerített projektterületen élő, fokozottan védett vadmacska (Felis silvestris). Egyikük kíváncsian szemléli a projekt során bevezetett monitoring eszközöket. Ennek lehetünk szemtanúi a kamerák által rögzített kisfilmben.

Mióta 2022. szeptember 26-án megjelent a kameráik előtt, rendszeresen jelen van a területen legalább két kifejlett egyed. 2023 nyarán két vadmacska kölyök is nevelkedett ezen a területen.

A vadmacskát sokan összekeverik a házimacskával, pedig mások az ismertetőjegyei - illusztrációForrás: Shutterstock/WildMedia

A vadmacska számára kiemelten fontos, hogy megőrizzék a természetes, nagy kiterjedésű összefüggő erdőket.

Fontos számukra, hogy az erdők változatos szerkezettel rendelkezzenek, ami nemcsak gazdag táplálkozó helyeket, de kiváló búvóhelyeket is nyújt számukra. Ezért a megkezdett természetvédelmi erdőkezeléseket; lékek, változatos holta-formák, mikro-élőhelyek kialakítását a LIFE4OakForests (https://www.life4oakforests.eu/) projekt keretében idén télen is folytatják – írják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek