Játékos vadmacskakölyköt kapott el a bükki vadkamera

Cuki vadmacska-kölyköt kapott lencsevégre a Bükki Nemzeti Park vadkamerája, melyet bájos, képzeletbeli párbeszéd kíséretében töltöttek fel a Youtube-ra.

A Magyarországon a vadmacska 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint. Ismert populációi élnek az Északi- és Dunántúli-középhegységben (Zemplén, Gömör–Tornai-karszt, Bükk-vidék, Mátra, Cserhát, Börzsöny, Gerecse, Vértes, Bakony), a Gödöllői-dombságban, síkvidékeinken pedig a Duna alsó szakaszát, a Drávát, a Tiszát és a Körösöket kísérő nagyobb kiterjedésű ártéri erdőkben.

A vadmacska különösen félénk, óvatos állat. Kerüli a településeket és az ember által bolygatott, háborított helyeket. Magányosan él; az egyedek territóriumának nagysága főleg a táplálékmennyiségtől függ, általában 3 négyzetkilométer.

Természetes környezetében a vadmacska különböző élőhelytípusokon is megél, de főleg a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőségeket kedveli. Míg háziasított alfajának, a házi macskának rengeteg alak- és színváltozata van, a vad egyedek színe mindig szürkésbarna, a test alsó felén és a lábak belső részén okkersárga beütéssel. Rajzolata lehet elmosódott, vagy jellegzetesen cirmos, markáns, fekete harántcsíkokkal. Hossza (farokkal együtt) 80-110 cm; súlya évszakonként és nemenként különböző: általában 4-6 kg között van, az afrikai alfajok valamivel kisebbek és világosabb szürkésbarnák, karmai visszahúzhatók - olvasható a Wikipédia szócikkében.

 A címlapkép illusztráció, forrás: Pixel-mixer/pixabay.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek